Veilig internetten - OnsBrabantNet

Waarmee kunnen wij u helpen?

Veilig internetten

Regelmatig is er nieuws over internetcriminelen die op allerlei manieren persoons-, bank- en creditcardgegevens te pakken proberen te krijgen. Deze gegevens worden daarna misbruikt voor identiteitsfraude, creditcardfraude en het leeghalen van bankrekeningen.

OnsBrabantNet vindt het belangrijk dat u weet hoe u zichzelf hier tegen kunt beschermen. Hieronder staan de twee vormen beschreven die internetcriminelen het meeste gebruiken en wat u hiertegen kunt doen. Daarnaast geven wij u graag meer uitleg over dit onderwerp in ons Dossier Veiligheid

Phishing

Phishing is een vorm van fraude waarbij internetcriminelen zich voordoen als een bepaalde aanbieder (bijvoorbeeld OnsBrabantNet of een bank) en op die manier proberen ze u te laten reageren op die e-mail met uw inlog- of persoonsgegevens. Of ze proberen u naar een namaak website te lokken die erg veel lijkt op de echte website om zo uw gegevens te stelen.

Wat ook steeds vaker gebeurt, is dat criminelen u bellen en zich voordoen als een bank of bedrijf en via de telefoon proberen om uw gegevens te krijgen.

OnsBrabantNet en banken zullen u nooit om uw inloggegevens vragen per e-mail of telefoon. Wij raden aan om NIET op dit soort berichten te reageren en deze direct uit uw mailbox te verwijderen. Klik ook zeker niet op de links in dit soort berichten. 

Wilt u meer informatie over phishing en hoe u dit kunt herkennen? Neem dan eens een kijkje op deze pagina

Beveiligingschecks

Een makkelijke manier om te controleren of de beveiliging van uw computer(s) in orde is, is te vinden op de website van Veilig Bankieren.

De overheid heeft een check opgezet waarmee u kunt achterhalen hoe veilig u bent op het internet. Deze is hier te vinden.

Overige vragen
 • Phishing

  Wat is phishing en wat doet het?

  Phishing is erop gericht gegevens te achterhalen door gebruik te maken van mails, websites of zelfs een telefoontje, dat afkomstig lijkt van een bekende of een betrouwbaar bedrijf.

  Als afzender staat bijvoorbeeld een e-mailadres van iemand die u kent vermeld, maar in werkelijkheid is dit niet het adres waarvan het e-mailbericht verzonden is. De werkelijke afzenders van dit soort berichten zijn cybercriminelen die er op uit zijn om gevoelige gegevens te achterhalen om deze vervolgens te misbruiken.

  In dit soort e-mails wordt gevraagd naar inloggegevens, BSN-nummers en/of creditcardgegevens.

  Hoe herken ik phishingmails of-websites?

  Vaak zijn dit soort berichten te herkennen aan het slechte taalgebruik. Ze zijn niet persoonlijk en er wordt gevraagd om snel te reageren. Dit, omdat er anders bijvoorbeeld een account vervalt of omdat u een actie mist. Zo wordt er ook regelmatig gevraagd om op een link te klikken die rare elementen zoals tekens of spaties bevat of om bijgevoegde programma’s of bijlagen te openen.


  Wat kan ik er tegen doen?

  Reageer niet op dubieuze e-mailberichten. Wees alert wanneer er om gegevens gevraagd wordt of wanneer er gevraagd wordt om een programma te installeren, of ergens in te loggen.

  Kijk bij verwijzing naar een website of hetgeen in de adresbalk te maken heeft met het bedrijf.

  Wij zullen nooit via e-mail vragen om wachtwoorden of inloggegevens. Bij twijfel of een bericht echt van ons afkomstig is mag u altijd contact opnemen met onze klantenservice.

  Wij raden aan om NIET op dit soort berichten te reageren en deze direct uit uw mailbox te verwijderen. Klik ook zeker niet op de links in dit soort berichten. 

 • Computervirussen

  Wat zijn computervirussen en wat kunnen ze doen?


  Computervirussen komen voor als software die erop gericht is schade aan te richten aan bestanden op uw computer of het overnemen van het beheer van uw computer. Via virussoftware kunnen bijvoorbeeld privégegevens zoals wachtwoorden, bankgegevens en creditcardinformatie achterhaald worden. Ook kan er SPAM verzonden worden via uw internetverbinding of ingebroken worden in online betaalsessies. Daarnaast kan er via uw internetverbinding ‘ingebroken’ worden op andere computers.


  Hoe kan mijn computer besmet raken


  Virussen kunnen in verschillende vormen en op verschillende manieren op uw computer terecht komen.

   

  - Via het downloaden van bestanden via programma’s zoals KazaA, Bittorent of downloadsites.
  - Via een bijlage die u opent vanuit een e-mail of chat
  - Via een andere computer in uw thuisnetwerk (iemand die met een andere laptop/apparaat verbinding maakt met uw netwerk).


  Beveiligingschecklist


  Middels onderstaande checklist kunt u controleren of uw computer en thuisnetwerk goed beveiligd zijn:

   

  - Gebruik anti-virus software en een firewall (beveiligingssysteem)

  - Trap niet in phishing e-mails

  - Bescherm de computer tegen spyware

  - Installeer updates en patches

  - Beveilig het draadloze netwerk

  - Kies sterke wachtwoorden

  - Denk altijd na voordat u ergens op klikt of een e-mail beantwoordt.

    

 • Spam

  Wat is Spam?

  Spam is ongevraagde e-mail die er vaak op gericht over te halen tot het kopen van iets.


  Wat kan ik er tegen doen?

  Het gebruik van een goede spamfilter is aan te raden. Een spamfilter controleert berichten op bepaalde kenmerken zoals onderwerpen of internetadressen van al bekende spammers.

  Een klacht over spam kunt u ook melden bij de OPTA via www.spamklacht.nl

 • Botnet

  Wat is een botnet?

  Een botnet is een netwerk van computers die besmet zijn met een virus. Dit netwerk wordt vaak op afstand beheerd en wordt gebruikt voor verschillende doeleinden zoals:

  - Anoniem het internet opgaan, via een computer in het botnet kan iemand anoniem het internet op.
  - Spam versturen, de bron van spam die verstuurd wordt vanuit een botnet is onduidelijk, omdat er duizenden computers in een botnet kunnen zitten.
  - Verzamelen van privégegevens, met zogenaamde malware die op computers binnen het botnet wordt gezet kunnen privégegevens zoals inloggegevens en financiële gegevens worden verzameld.


  Wat kan ik er zelf tegen doen?

  - Gebruik anti-virus software en een firewall (beveiligingssysteem)
  - Bescherm de computer tegen spyware
  - Installeer updates en patches

 • Identiteitsfraude

  Identiteitsfraude

  Wanneer u online inloggegevens gebruikt heeft u een online identiteit. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van een e-mailadres, of een account binnen een online social network. Voor cybercriminelen is zo’n online identiteit interessant omdat het een bepaalde vertrouwenswaarde heeft. Wanneer u immers een e-mail van het e-mailadres van een bekende krijgt, bent u snel geneigd te vertrouwen dat de e-mail daadwerkelijk van die bekende afkomstig is.

  Voor cybercriminelen zijn gegevens zoals pin- en tancodes, e-mailadressen, creditcardinformatie maar ook paspoortnummers interessant om bijvoorbeeld online aankopen te kunnen doen of de informatie door te verkopen.


  Wat kan ik er zelf tegen doen?

  - Gebruik anti-virus software en een firewall (beveiligingssysteem)

  - Trap niet in Phishing e-mails

  - Bescherm de computer tegen spyware

  - Installeer updates en patches

  - Beveilig het draadloze netwerk

  - Kies sterke wachtwoorden

  - Denk altijd na voordat u ergens op klikt of een e-mail beantwoordt

 • Hacken

  Hacken

  Hacken is ook wel het inbreken in een computer, terwijl daar geen toestemming voor is gegeven. Het doel van dit inbreken kan verschillend zijn en is vaak gericht op: Het registreren van betaalgegevens, logingegevens van bijvoorbeeld e-mailaccounts achterhalen om hiermee spam te verzenden.


  Hoe zie ik of mijn computer gehackt is?

  Het is niet altijd gemakkelijk te herkennen of een computer is gehackt, maar soms is het te zien doordat: bestandsnamen of mapnamen gewijzigd zijn, sommigen programma’s niet meer werken of doordat de computer aanzienlijk langzamer werkt. 

   

  Wat kan ik er zelf tegen doen?

  - Gebruik anti-virus software en een firewall (beveiligingssysteem) 
  - Bescherm de computer tegen spyware
  - Installeer updates en patches
  - Beveilig het draadloze netwerk

 • Poortscanning

  Poortscanning

  Het internetverkeer van en naar uw computer gaat via zogenaamde poorten. Cybercriminelen kunnen poortscans uitvoeren om te achterhalen welke poorten er open staan.


  Wat kan ik er zelf tegen doen?

  Tegen het poort scannen zelf kunt u weinig doen, wel kunt u ervoor zorgen dat uw computer beveiligd is met een zogeheten firewall, deze bewaakt de internetverbinding. Ook kunt u hiermee instellen dat de firewall bij ieder programma of bericht vraagt of het akkoord is om verbinding te maken.