U bent hier: Blog Dossier Social Media

Dossier Social Media

Overal is muziek

Muziek is vandaag de dag dagelijks bij ons. Waar wij ook zijn, onze favoriete muziek is altijd binnen handbereik. Een paar decennia terug was dat nog ondenkbaar. In dit artikel kijken we even terug in de tijd.

Lees meer

YouTube muzikanten, daar zit muziek in!

Vroeger kwam een beginnend muzikant of bandje maar moeilijk aan een groot publiek. Heel veel optredens, hopen op een goede recensie in een krant of een demo-tape naar de radio sturen: men was niet van de een op de andere dag bekend. Internet heeft daarin veel veranderd, het bereik is zo groot dat iemand alleen door online te zijn al bekend kan worden. Zo zijn er verschillende muzikanten bekend geworden via YouTube of Myspace.

Lees meer

Jantje lacht :) en Jantje huilt :(

Onze manier van communicatie is de laatste decennia sterk beïnvloed door technologische vernieuwing. Door chatprogramma’s op computers en later SMS op de mobiele telefoon, werd het steeds populairder om met elkaar te praten via korte, geschreven berichtjes. De smiley, emoticon of emoji is daarbij nu inmiddels niet meer weg te denken. Waar komt deze echter vandaan en wat maakt hem zo belangrijk?

Lees meer

Wat is een internetmeme?

Voor de jongere internetgebruikers is een meme iets vanzelfsprekends. Wat het eigenlijk is, dat lijkt nog behoorlijk lastig om te verwoorden. Memes zijn direct herkenbaar en vaak erg leuk, zoals ‘Succes kid’ hier. Wij leggen u graag uit waar ze eigenlijk vandaan komen.

Lees meer

10x Brabantse Humor

Brabanders wordt vaak geprezen om hun gezelligheid en gemoedelijkheid, maar dat Brabanders ook messcherp kunnen zijn, bewijzen de vele succesvolle cabaretiers die in onze provincie zijn geboren of opgegroeid. Wij hebben een lijst samengesteld met 10 cabaretiers die hun roots in Brabant hebben liggen. 

Lees meer

Leuke webseries op YouTube

Er staan ongelooflijk veel grappige filmpjes, fragmenten en grappen op YouTube, maar ook een aantal bijzonder leuke series. Een serie met een verhaal en meerdere seizoenen kijken op internet was iets nieuws in de begindagen van sites als YouTube, Vimeo en varianten, maar al snel een succes.

Lees meer

Humor in beeld: Van Faxlore naar Lolcats

Techniek heeft een impact op veel aspecten van ons leven. De digitale revolutie heeft dan ook veel gedaan met onze humor. Het direct kunnen delen van tekst, beeld en geluid speelt daar een grote rol in. Van schuine grappen tot Twitterpoëzie, wij vertellen u graag hoe het delen van humor zich ontwikkeld heeft.

Lees meer

Hoe weet ik nu wat nepnieuws is?

Sinds de verkiezingen in de Verenigde Staten gaat het vaak over nepnieuws. Door het verspreiden van onjuiste informatie, vormen mensen zonder zich daarvan bewust te zijn een verkeerd beeld van de realiteit.  Wij geven u tips hoe u  nepnieuws kunt herkennen!

Lees meer

De verkiezingen: Lijsttrekkers op twitter

Woensdag hebben we niet alleen vol interesse de peilingen en het nieuws gevolgd, ook hielden wij in de gaten wat de lijsttrekkers zoal communiceerden. Het voorkeurskanaal voor persoonlijke berichten bij de lijsstrekkers is vaak Twitter. Daarnaast worden Facebook, Instagram en Snapchat ook fervent gebruikt voor de partij accounts. 

Lees meer

Eigen wereld, eigen bubbel

Waarom zie ik op Facebook steeds diezelfde advertenties? Heeft u dat zich wel eens afgevraagd? Uw tijdlijn is namelijk bepaald op grond van uw likes en voorkeuren. U krijgt gerichte advertenties, aanraders die bij u passen en het soort nieuws dat bij uw opvattingen past. Of werkt het soms ook andersom?

Lees meer

Pers vs. Social Media

Van oudsher hebben politici en journalisten elkaar nodig. Als journalisten geen verhaal maakten van het persbericht van politici, kwamen de standpunten niet terecht bij de kiezers. In ruil daarvoor kregen journalisten het eerste nieuws ‘gelekt’ via politici. Niet voor niets ligt al jaren lang de miljoenennota vóór Prinsjesdag op straat. Maar heeft de politiek de journalisten nog wel nodig?

Lees meer

Wat zijn trollen?

De politieke partij DENK kwam in het nieuws nadat de NRC haar beschuldigde van het gebruik van ‘trollen’. Maar wat zijn trollen eigenlijk? En welke functie hebben trollen? In de online wereld bestaat de trol al behoorlijk lang. Wij vertellen u graag meer over dit relatief nieuwe fenomeen in de politiek.

Lees meer

Swipen voor liefde

In deze maand van de liefde nemen wij een kijkje in de wereld van online dating. Online daten is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld, maar eigenlijk is het fenomeen nog best jong. In dit artikel vertellen wij u wat over de geschiedenis, sites versus apps en risico’s. 

Lees meer

Internetliefdes, het gemak en de gevaren

Partners vinden elkaar steeds vaker via internet, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2014 kenden 13% van de geliefden elkaar via internet, waarvan de helft elkaar ontmoet had via een datingsite. En dit aantal zal de afgelopen jaren zeker zijn gestegen. 

Lees meer

Digitaal erfgoed: wat laat ik online achter?

2016 was een jaar vol online eerbetoon aan overleden beroemdheden. Hoewel favoriete muzikanten, artiesten en acteurs er niet meer zijn, kunnen we bergen filmpjes en pagina’s terugvinden. Eigenlijk zijn ze niet echt weg, maar nog altijd even ontastbaar. Online blijft bestaan na overlijden, maar hoe gaan wij daar eigenlijk mee om als het om naasten gaat? 

Lees meer

Respectvol Internetten

400.000 Nederlanders krijgen jaarlijks te maken met verbaal geweld op sociale media schreef Het Parool eerder dit jaar. Sommigen dagelijks, anderen gelukkig incidenteel. Deze week is het de Week van Respect: een prima moment om hier eens bij stil te staan. 

Lees meer

Gewoon wat feiten over social media

We weten dat social media veel worden gebruikt. Maar hoeveel eigenlijk? Om dat inzichtelijk te maken hebben wij een overzichtelijke infographic gemaakt.

Lees meer

Welke accounts kunt u volgen op Facebook?

Tegenwoordig zijn er tal van Facebookpagina’s, over de meest uiteenlopende onderwerpen. Van trends op het gebied van babykleding tot aan de mooiste vakantielanden. Maar welke pagina’s kunnen voor u leuk of handig zijn om te volgen? Wij geven u graag wat tips. 

Lees meer

Welke social media zijn er?

De term ‘social media’ is niet meer weg te denken op internet. 'Social Media' is een verzamelnaam voor online platformen waarbij de inhoud grotendeels wordt verzorgd door bezoekers van het platform zelf. Maar welke vormen van sociale media zijn er eigenlijk? 

Lees meer

Van één naar velen

Herinnert u zich de ‘ALS Ice Bucket Challenge’ nog? Ongetwijfeld. Bij deze actie werden deelnemers op Facebook uitgedaagd om een emmer ijswater over zichzelf heen te gieten. Binnen de kortste keren ging deze actie ‘viraal’. Maar wat betekent deze term? En hoe werkt dit precies? Wij leggen het u graag uit.

Lees meer

Wat zijn social media?

We zijn inmiddels zo gewend aan social media, zoals Facebook, Twitter en LinkedIn, dat ze eigenlijk niet meer weg te denken zijn uit ons dagelijkse leven. In een land waar zo goed als iedereen op internet zit, is voor het grootste deel van de bevolking communicatie via deze media een dagelijkse activiteit. Wat zijn social media eigenlijk en waar komen ze vandaan? Wij vertellen u er in dit artikel meer over.

Lees meer

Spear Phishing, een aanval op maat

Phishing, die term kent inmiddels bijna iedereen. Een nieuwe term en een iets specifiekere variant van deze methode om data te achterhalen is spear phishing. De term bestaat al wat langer, maar is met name op social media weer relevant aan het worden. In dit artikel leggen wij u uit wat spear phishing is.

Lees meer

Help, mijn kind wordt digitaal gepest

Digitaal pesten (online of via smartphones) komt helaas nog altijd vaak voor. Het grote verschil met offline pesten is dat je er online 24 uur per dag mee geconfronteerd kunt worden en dat de treiterijen zich als een lopend vuurtje kunnen verspreiden. Er zijn verschillende vormen van cyberpesten: vernederingen, pesterijen, bedreigingen, seksuele chantage en uitsluitingen. In dit filmpje wordt cyberpesten op een visuele manier tot uiting gebracht.

Lees meer

Welke sociale media gebruiken uw kinderen?

Sociale media zijn geweldig voor het leggen en onderhouden van contacten, maar ook voor het delen en vinden van informatie. Kinderen groeien op in deze digitale wereld met al deze mogelijkheden en zijn daardoor volkomen thuis op online platforms. Dit kan wel eens zorgen voor een generatiekloof. U bent misschien zelf ook actief op Facebook of Twitter, maar welke sociale media gebruiken uw kinderen eigenlijk?

Lees meer

Blijf jezelf en voorkom identiteitsfraude

Geweldig, u hebt uw rijbewijs behaald! Vol trots plaatst u een foto van uw rijbewijs op Facebook. Maar dan begint de ellende. Niet alleen uw vrienden hebben uw rijbewijs opgemerkt, maar ook internetcriminelen. En voordat u het weet wordt er misbruik gemaakt van uw identiteit. Jaarlijks zijn er meer dan 600.000 mensen het slachtoffer van identiteitsfraude.

Lees meer

Eerlijk zullen we alles delen

Natuurlijk is het leuk een mooie vakantiefoto op Facebook te zetten. Als onderschrift: “Heerlijk, nog twee weken weg!”. U deelt graag met uw familie en vrienden dat u plezier heeft. Zijn zij echter wel de enigen die meekijken? Er zijn in Nederland namelijk ruim 9,4 miljoen Facebookgebruikers. Weet een wildvreemde nu ook dat u twee weken niet thuis bent? 

Lees meer