U bent hier: Artikelen Overal is muziek

Nieuws

Overal is muziek

Muziek is vandaag de dag dagelijks bij ons. Waar wij ook zijn, onze favoriete muziek is altijd binnen handbereik. Een paar decennia terug was dat nog ondenkbaar. In dit artikel kijken we even terug in de tijd.

De eerste apparaten voor thuis

Muziek in huis hebben is nu de gewoonste zaak van de wereld, maar rond de eeuwwisseling ontstond een race om muziek in huis te krijgen. Traditioneel hadden mensen met een ruimer budget een piano in huis staan daarvoor, een vroege uitvinding was dan ook de pianola. Een pneumatisch systeem om de piano automatisch papieren rollen muziek af te laten spelen.

Nieuwe technieken boden echter betere en vooral compactere oplossingen om muziek te luisteren. De platenspeler bestaat sinds 1887 en werd rap ontwikkeld tot een apparaat voor consumenten. De techniek voor radio was op dat moment ook al volop in ontwikkeling. Op 6 november 1919 vond de eerste radio-uitzending in Nederland plaats. De opkomst van de platenspeler en radio hebben de manier hoe, waar en wanneer wij muziek beleven, onherroepelijk veranderd.  De platenspeler en radio werden al snel onderdeel van het meubilair.

Luisteren in beweging

De behoefte om op andere plaatsen muziek en radio te kunnen luisteren, was vrij snel aanwezig. In de jaren 20 worden in Amerika de eerste autoradio’s ontwikkeld. Europa moest daar nog een goede 10 jaar op wachten. Nieuwe geluidsdragers, zoals de cassette, zorgen voor nieuwe mogelijkheden. Draagbare apparatuur voor platen en cassettes biedt nog meer mogelijkheden. De eerste draagbare cassettespeler wordt in 1966 door Philips op de markt gebracht.

Sony maakt in 1979 de volgende stap met de walkman. Eigenlijk is de uitvinding geen grote stap, de techniek bestond al maar het draagbaar maken met een koptelefoon bleek een groot succes.. Het idee van persoonlijke audio waar alleen de gebruiker naar luistert lijkt een vrij definitieve vorm in de komende 30 jaar. Een persoonlijke audiodrager met koptelefoons en een eigen selectie muziek. Het draagbaar maken van bestaande formats wordt toegepast op de Compact Disc, de Mini-Disc en zelfs de MP3-speler. Wat bij al deze media het geval is, is dat de gebruiker een beperkte selectie muziek heeft. De omvang van de selectie is groter geworden dankzij de verschillende media, maar het blijft een selectie.

Streamen: altijd en overal luisteren

Tegenwoordig zijn we altijd verbonden dankzij mobiel internet. Met de opkomst van online streaming, het online kijken van video’s of luisteren naar muziek, biedt dat nieuwe mogelijkheden. Diverse diensten zijn gestart met het aanbieden van muziekstreaming. De bekendste is Spotify, een dienst die in 2008 is gelanceerd.

Dankzij deze diensten is het mogelijk om waar en wanneer u wilt en op diverse apparaten muziek te luisteren. Ondanks dat komen de klassieke mediadragers ook terug. De LP is bijzonder populair en kleine platenmaatschappijen die cassettes uitbrengen zijn overal te vinden. Met digitaal zijn de mogelijkheden eindeloos, maar het fysieke format heeft nog altijd zijn charme. Waar we ook zijn, er is altijd muziek. 

Dit artikel is geplaatst op 6-5-2017
Gerelateerde onderwerpen: social media