U bent hier: Artikelen Huwelijk met de handschoen

Nieuws

Huwelijk met de handschoen

Kent u de uitdrukking trouwen met de handschoen? Het komt voort uit een gebruik van vroeger, waarbij één of beide partners niet aanwezig zijn bij het huwelijk. Een beroemd voorbeeld is dat van Napoleon die met Marie Louise trouwde op 11 maart 1810, maar zelf niet aanwezig was. Hoewel bijna nergens dit soort huwelijken geldig zijn, lijkt dit toch iets te zijn voor de nabije toekomst.

Proxy huwelijk

Het proxy huwelijk, waarbij iemand anders één van de partners vertegenwoordigd, was lange tijd niet ongewoon. Bijvoorbeeld toen Japanse bruiden naar de VS emigreerden in het begin van de 20e eeuw en alvast getrouwd waren zonder aanwezig te zijn met hun echtgenoten. Immigratiewetten omzeilen door een huwelijk was een reden om deze traditie een halt toe te roepen.

Er zijn nog altijd wel mogelijkheden om een proxy huwelijk te sluiten, maar door aanscherping van de wet moeten beide partners eigenlijk zo goed als gelijktijdig tekenen op dezelfde plek. Maar is dat nog wel logisch in een digitaal tijdperk waar alles online en direct kan?

Een ceremonie in de game wereld

Gek genoeg zijn online huwelijken in games, specifiek in de games waarin men in een digitale wereld rondloopt, sinds de begindagen al populair. In de oude online game Ultima Online, hebben de makers van het spel zelfs eens bij een digitale bijeenkomst hun zegen uitgesproken over een huwelijk. In World of Warcraft vinden sinds de begindagen bruiloften plaats. Schijnbaar is er dus een behoefte om te kunnen trouwen onder onze eigen voorwaarden en voorkeuren.

Dankzij moderne techniek kan er ook steeds meer. Via videoconferentie, instant messaging en noem maar op zou het mogelijk moeten zijn om te trouwen. Helaas zijn er maar een paar plekken waar de wetgeving dan niet in de weg zit om het huwelijk te erkennen.

E-Burgerschap van Estland

Daar lijkt nu verandering in te komen. Estland wist in 2014 als eerste land ter wereld het e-residency, dus e-burgerschap te introduceren. Een opvallende stap van het kleine Baltische land, dat 23 jaar daarvoor nog moest beginnen met de complete digitalisering en het aanleggen van een telefonie infrastructuur.

Het burgerschap maakt deel uit van e-Estonia, een initiatief om de digitale wereld te laten werken in het voordeel van de staat. Dit stelt burgers in staat om van alles te regelen zonder fysiek aanwezig te zijn. Stemmen van achter de computer, digitaal ondertekenen van documenten, belastingaangiftes online en zelfs doktersrecepten ontvangen en opvragen zijn voor de Esten normale zaken. Sinds 2014 kan iedereen digitaal Est worden en dat opent nieuwe mogelijkheden.  Zeker wanneer digitaal denkend Estland begint samen te werken met Bitnation.

De eerste online bruiloft

Bitnation is de eerste wereldwijde, grenzeloze natie met eigen jurisdictie. Via blockchain technologie worden ook diverse overheidsdiensten aangeboden, waaronder inmiddels het huwelijk. Blockchain zorgt eigenlijk voor een publiek register, een database waarin zaken vastgelegd kunnen worden zoals door een overheid. Door de samenwerking met Estland is er een overheid die het huwelijk bekrachtigd.

Zodoende trouwden Edurne Lolnaz en Mayel de Borniol op 1 december 2015 digitaal. Het echtpaar uit Baskenland ziet zichzelf als glomads, werkende nomaden. Het stel ziet geen enkel land als thuis en wilde daarom ook een huwelijk wat even ongebonden was als hun eigen leven. Het was niet de eerste Bitnation bruiloft, die vond een jaar ervoor plaatst tussen David Mondrus en Joyce Bayo, maar dat was zonder de samenwerking met e-Estonia. De bruiloft van Lolnaz en De Borniol biedt een compleet nieuwe manier van trouwen, eentje waarbij geen derde partij meer komt kijken en de partners zelf controle hebben over alle facetten en afspraken van hun huwelijk.

En hoe zit het dan qua romantiek? Volgens Susanne Tarkowski Tempelhof, oprichtster van Bitnation, was de bruiloft de meest romantische die ze ooit had meegemaakt. 

Dit artikel is geplaatst op 15-2-2017
Gerelateerde onderwerpen: internet