U bent hier: Artikelen Hoe weet ik nu wat nepnieuws is?

Nieuws

Hoe weet ik nu wat nepnieuws is?

Sinds de verkiezingen in de Verenigde Staten gaat het vaak over nepnieuws. Door het verspreiden van onjuiste informatie, vormen mensen zonder zich daarvan bewust te zijn een verkeerd beeld van de realiteit.  Wij geven u tips hoe u  nepnieuws kunt herkennen!

Om een beeld te kunnen maken van nepnieuws, is het belangrijk te weten wat nepnieuws precies inhoudt. Vandaar eerst een klein beetje achtergrondinformatie. Er zijn verschillende precieze definities van nepnieuws, maar in de kern gaat het om de bewuste verspreiding van misleidende informatie.

Dit gebeurt bijvoorbeeld als satire. Een bekend voorbeeld is website www.despeld.nl, waarop berichten worden gezet die vooral grappig zijn bedoeld, andere websites proberen er financieel of politiek gewin mee te bereiken. Financieel doordat hoe vaker er op een artikel wordt geklikt, hoe hoger de reclame-inkomsten van een website zijn. Politiek gezien door met het nepnieuws mensen een ander beeld van de realiteit voor te zetten.

Valse nieuwssites

Naast het feit dat nieuwssites allemaal concurreren om uw klik en dus aandacht, kunnen we een aantal soorten sites onderscheiden die veel nepnieuws verspreiden.

  1. Clickbait-websites: clickbait is eigenlijk niets anders dan titels met lokkertjes. Vaak nietszeggende artikelen met sensationele koppen. Vaak zijn dit onschuldige websites, maar soms worden er ook geheimen beloofd. De inhoud van de artikelen is vaak puur suggestief en berust op vage bronnen.
  2. Radicale propagandistische websites: sommige nieuwssites dienen vooral een politiek, sociaal of economisch doel en zullen dan ook erg gekleurde berichtgeving aanbieden. Het doel van deze sites is om uw opinie te beïnvloeden, vaak met berichten die nogal op de onderbuik werken.
  3. Pseudowetenschappelijke websites: ook wel de kwakzalverwebsites met veel artikelen over gezondheid met de meest waanzinnige claims. Vaak zijn deze wel  herkenbaar, maar ook diverse populaire ‘health’ blogs maken zich vaak schuldig hieraan.
  4. Complotwebsites: komen termen als ‘New World Order’ of ‘Illuminati’ vaak terug op een nieuwssite? Grote kans dat het een site is vol complottheorieën. Vaak zijn de makers van deze site ervan overtuigd dat iets of iemand alles beïnvloedt wat gebeurt. Elk bericht op zo’n site zal dan ook in dat licht geplaatst worden.

Waarop u vooral moet letten bij nepnieuws

1. De titel van een bericht

Titels vol hoofdletters, met dikgedrukte letters en volop sensatie. De bedoeling is zoveel mogelijk de aandacht te trekken. De bedoeling is dat u klikt en dan verdient de website waarop het daadwerkelijke bericht staat geld. Ook wel Clickbait-websites genoemd. Door de titels wordt u namelijk gelokt te klikken. Ooit wel eens ‘eerst deed hij dit, maar wat er toen gebeurde geloof je nooit!’ gelezen?

2. Wat is de bron?

Vaak gebruiken nepberichten bronnen die niet bestaan, maar waarbij de bron toch serieus lijkt te zijn. Even Googelen op de naam verklaart dan meestal een hoop. Soms is het lastiger en wordt verwezen naar serieuzere websites, maar daar is de betreffende informatie dan nooit aanwezig geweest.

3. Wanneer is het bericht gepost?

Nepnieuws is niet altijd nep, maar soms klopt het niet in het tijdsbeeld. Bijvoorbeeld een foto van een bekend persoon dat nu wordt gebruikt, maar eigenlijk al 5 jaar oud is en toentertijd heel ergens anders voor werd gebruikt. 

4. Wie heeft het geschreven?

Het stuk dat u leest, is natuurlijk door iemand geschreven. Maar door wie? En wat is het doel? Wederom even Googelen leert u een hoop en soms blijkt de schrijver in kwestie zelfs niet eens te bestaan.

5. Gebruik meerdere bronnen over het onderwerp

Vergelijk meerdere bronnen over hetzelfde onderwerp. Zo krijgt u een objectiever, realistischer beeld. Eigenlijk net als bij een prijsvergelijker voor een verzekering. Door iets van meerdere kanten te lezen, valt ook duidelijker op wat niet klopt. Wordt het nieuws verder nergens genoemd? Vraag u dan af of het wel waar is.

Iedereen klikt wel eens op nepnieuws, iedereen vergist zich wel eens. Dat is ook helemaal niet erg. Wij hopen vooral u met dit artikel duidelijk te maken wanneer u zich wellicht kunt afvragen of u wel de waarheid leest. Is het bericht wat u leest ongelooflijk om waar te zijn? Vaak is het dat ook. Er zijn diverse websites die hoaxes en vals nieuws weerleggen, even googlen geeft vaak een nuttig tegengeluid. 

Dit artikel is geplaatst op 22-3-2017
Gerelateerde onderwerpen: internet, social media