U bent hier: Artikelen De lachband; irritant of onmisbaar?

Nieuws

De lachband; irritant of onmisbaar?

Iedereen die wel eens een televisieopname heeft bijgewoond, weet dat het publiek vooraf wordt geënthousiasmeerd. Een enthousiast applaus van het publiek beïnvloedt het enthousiasme thuis voor de buis. Bij komedies is het niet het applaus, maar de lach die de grappen kunnen versterken. En om dat effect een handje te helpen wordt regelmatig de lachband ingezet. 

Irritant of onmisbaar?

Een dergelijke geluidsopname van lachende mensen wordt niet door iedereen gewaardeerd. Het is vaak duidelijk hoorbaar dat het een lachband betreft en de lach dus niet echt is. Maar is dat erg? Lachen is namelijk aanstekelijk. Als één iemand begint te lachen, dan gaan vaak andere mensen mee lachen.

Televisie is emotie

Televisiekijken speelt in op emotie. Dat geldt voor de lach, maar ook bijvoorbeeld voor het gejuich bij sportwedstrijden. Zo viel laatst het geluid van de zaal weg bij een dartwedstrijd en waren alleen de commentatoren te horen. Hoewel de dartwedstrijd hetzelfde was, was het een stuk minder leuk om naar te kijken zonder de 180’s en het gejuich van het publiek.

Sorry Minister

Het verschil tussen de emotie bij het darten en de lachband, is dat de emotie bij het darten gemeend is. En bij de lachband weet iedereen dat het gemaakt is. De VPRO nam de proef op de som met de serie Sorry Minister. Op NPO3 werd een versie van dit programma uitgezonden zonder lachband en tegelijkertijd werd op HumorTV de versie mét lachband uitgezonden.

Kijkers konden stemmen of de serie in het vervolg met of zonder lachband werd uitgezonden. De uitslag liet geen twijfel bestaan. Van de 763 stemmen koos 72% voor de versie zonder lachband. De serie werd in het vervolg dus ook zonder lachband uitgezonden. Helaas vielen de kijkcijfers tegen en is dus niet bevestigd dat dit een goede keuze was. 

Wat vindt u?

Bij onderstaand voorbeeld van Friends is de lachband weggelaten. Hieruit blijkt dat de makers bewust stiltes laten gevallen. Als deze stiltes dan niet worden opgevuld met de lachband, wordt het een bijzondere scene:

 

Wat vindt u? Bent u een voorstander of tegenstander van de lachband?

Dit artikel is geplaatst op 29-3-2017
Gerelateerde onderwerpen: televisie