Veelgestelde vragen

Question Girl

Alle veelgestelde vragen

 • Algemeen
  • Waar in mijn woning komt het modem te hangen?

   De glasvezelkabel zal in uw huis worden afgemonteerd in de meterkast of in de (woon)kamer grenzend aan de straat. U kunt jouw voorkeur aangeven op het aanvraagformulier, wij kijken dan graag naar de mogelijkheden.

  • Is het noodzakelijk dat er een stopcontact aanwezig is in de buurt van het modem?

   Ja, er is in de buurt van het modem een stopcontact nodig om het modem van stroom te voorzien. Het aanleggen van een stopcontact is niet in het installatiepakket opgenomen. U bent hier zelf verantwoordelijk voor.

  • Moet mijn bestaande bekabeling vervangen worden?

   Je hoeft de huidige bekabeling niet te vervangen indien de huidige kabels goed functioneren en voldoen aan de reguliere kwaliteitsnormen.

   Onder reguliere kwaliteitsnormen verstaan wij:
   - Minimaal 75 ohm of hoger.
   - Dubbel afgeschermd (dit omdat er steeds meer interferentie vanuit de lucht plaats vind).
   - Massieve dikke kern.
   - Degelijke metalen connectoren en splitters.

  • Heb ik naast het modem nog meer nodig?

   In principe heb je naast het modem verder niets nodig. Wanneer je graag draadloos wilt internetten dien je echter gebruik te maken van een draadloze router.

   Op het modem zijn de aansluitingen voor radio en televisie (F-connector), computer (RJ45) en telefoon (RJ11) beschikbaar. Houd er wel rekening mee dat er in de buurt van het modem een stopcontact zit. Deze wordt gebruikt om het modem van stroom te voorzien. Je bent hier zelf verantwoordelijk voor, het aanleggen hiervan is niet in het installatiepakket opgenomen.

  • Kunnen ondernemers ook gebruik maken van OnsBrabantNet?

   Ja, OnsBrabantNet heeft ook een aantrekkelijk aanbod speciaal voor ondernemers. Interesse? Bekijk hier ons zakelijke aanbod.

  • Kan het modem verplaatst worden?

   Om het modem te laten verplaatsten kunt u rechtstreeks contact opnemen met de Customer Service van de netwerkbeheerder. 

   U kunt contact opnemen via 088-0063710. U kunt uw verzoek ook per mail doorgeven.

  • Wat moet ik doen bij onweer om schade te voorkomen?

   Indien je er zeker van wilt zijn dat de apparatuur van OnsBrabantNet geen schade oploopt tijdens onweer, dan is het advies om de apparatuur van het stroomnet te halen. Dit geldt in principe voor elk elektronisch apparaat dat op het stroomnet is aangesloten. Een andere optie is een overspanningvoorziening.

  • Is er noodvoeding beschikbaar voor mijn modem?

   Je kunt bij ons een UPS bestellen. Dit is een apparaat dat het modem van noodstroom kan voorzien bij stroomuitval. Deze UPS kan ongeveer 8 uur noodstroom leveren.

   Neem contact op met de klantenservice om een UPS te bestellen

   Kosten:
   De kosten van de UPS bedragen €75,- (incl. btw).

   Doorlooptijd:
   Na bestelling van de UPS staat er een looptijd van 5 tot 7 werkdagen voor levering/plaatsing. Dit laatste gebeurt op afspraak.

   Type UPS dat wij leveren:
   KÖNIG UPS 650va

   Voorkom dataverlies, door met de CMP-UPS650 een buffer te creëren tussen je computer en de benodigde netspanning. Ideaal om je werk alsnog af te maken en op te slaan als de stroom wegvalt.

   Input: AC 165V~275V
   Output: AC 220V¡À10%
   Frequency: 50Hz/60Hz
   Delay Time: 6 ms
   Battery: 12V/7Ah Sealed Lead Acid
   Charge Time: 8 Hours
   Operating Temperature: -5 C~40 C
   Operating Humidity: 10~90%RH, non condensing
   Power: 650VA

  • Wat kan ik doen bij schade?

   Probeer absoluut te voorkomen dat het modem en de glasvezelkabel beschadigd raken! De kosten van de reparatie kunnen namelijk hoog oplopen.

   Kosten voor het repareren van schade aan het modem en de glasvezelkabel worden verhaald bij degene die schuldig is aan het ontstaan van de schade. De netwerkbeheerder zal altijd nagaan hoe de schade ontstaan is. Wanneer u zelf verantwoordelijk bent voor de veroorzaakte schade, zullen de kosten voor reparatie en herstel in rekening gebracht worden. Afhankelijk van uw verzekering kan u verzoeken de schade uit te laten betalen door jouw verzekeringmaatschapij.

   Voorbeelden van oorzaken waardoor de evt. schade door de schuldige zelf vergoed dienen te worden zijn o.a.:

   - Het gebruik van materialen die niet geschikt zijn zoals een verkeerde voedingsadapter.
   - Het beschilderen en/ of bestickeren van het modem en contacten.
   - Het blootstellen van het modem aan vloeistof of vocht.
   - Het blootstellen van het modem aan extreme temperaturen.
   - Het blootstellen van het modem aan brandende voorwerpen zoals kaarsen, sigaretten, open vuur.
   - Het afdekken van het modem waardoor ventilatie verloren kan gaan.
   - Het openen van het modem; bij verbreking van verzegeling vervalt de garantie.
   - Blikseminslag.
   - Ruwe behandeling zoals stoten, vallen en buigen.
   - Het door graven beschadigen van de kabel in de tuin.

   Behandel het modem met zorg in een schone en stofvrije omgeving. Gebruik alleen een zacht, licht vochtig doekje om het modem schoon te maken.

  • Wat is glasvezel precies?

   Glasvezel, vroeger ook wel glasfiber genoemd, is een haardunne vezel van zeer helder glas. Glasvezel wordt onder meer toegepast in telecommunicatie, waarbij licht wordt gestuurd door lange glasvezels om signalen betrouwbaar over grote afstanden te transporteren. Doordat het licht in de glasvezel een bijzonder kleine hoek met de buitenkant van de vezel maakt is reflectie gegarandeerd en blijft het licht in de vezel door interne reflectie.

   Digitale informatie wordt door een glasvezel gestuurd door manipulatie van een lichtstroom uit een laser: aan-uit-aan-uit etc. Het is vergelijkbaar met het seinen van een boodschap in het donker door middel van een zaklantaarn en morsecode, waarbij een serie van punten en strepen informatie vormt. Hoe sneller de laser aan en uit kan flikkeren, hoe sneller de informatie kan worden verstuurd. De snelheid waarmee de data wordt verzonden, wordt 'bit-rate' genoemd en wordt meestal aangeduid als bits per seconde. Met een bit-rate van 1 gigabit per seconde (Gbit/s, ruim 15.000 keer sneller dan ISDN) is het mogelijk om in één seconde de tekst van meer dan honderd boeken te versturen. Niet alleen tekst, maar ook video's, muziek, tv-uitzendingen, telefoongesprekken en webpagina's worden op deze manier via glasvezel overgeseind.

  • Hoe wordt de glasvezel binnengebracht in mijn huis?

   De glasvezel wordt vanaf de straat op 50 centimeter diepte onder de tuin doorgeboord, tot het punt voor de gevel waar de vezel in huis zal worden gebracht. Doorgaans is dit de meterkast.

   Voor het intredepunt van de glasvezel in de meterkast wordt waar mogelijk gebruikgemaakt van bestaande mantelbuizen van KPN of CAI. Gebruik van de intredepunten van gas, water of electra is niet toegestaan.

   Wanneer er in de intredepunten van KPN of CAI niet genoeg ruimte is, zal er een nieuw intredepunt gemaakt worden door middel van een muurboring.

  • Ik wil de modem resetten. Hoe en hoe lang moet ik de modem van de stroom afhalen?

   Wanneer je het modem wilt resetten, kan je dit op twee manieren doen:

   1. Voedingsstekkertje achter of onder het modem ontkoppelen:
   Wanneer je het zwarte voedingsstekkertje uit het modem haalt (POWER - poort), dan kan je het stekkertje na minimaal een halve minuut weer in de POWER - poort steken.

   2. Adapterstekker uit stopcontact halen:
   Wanneer je niet in staat bent om het voedingsstekkertje uit het modem te halen, dan kan je de adapter uit het stopcontact halen. Omdat de adapter opgeslagen stroom blijft doorgeven aan het modem, moet je de adapter minimaal 5 minuten uit het stopcontact halen.

  • Ik wil mijn modem (tijdelijk) laten verwijderen, is dit mogelijk?

   Het modem kan kosteloos (tijdelijk) verwijderd worden. Indien dit om een tijdelijke verwijdering gaat is het kosteloos indien het modem na verwijdering op dezelfde plek wordt teruggeplaatst.

   Je moet de verwijdering van het modem minimaal 2 weken voor de wensdatum aangeven. Op deze manier heeft de aannemer genoeg tijd om het modem te verwijderen. Om het modem te laten verwijderen, kunt u rechtstreeks contact opnemen met de Customer Service van de netwerkb

  • Waarom kan ik niet voor 500 Mbit kiezen?

   Op dit moment is het helaas niet mogelijk om overal waar OnsBrabantNet haar diensten over glasvezel aanbiedt dezelfde internetsnelheden te leveren. Er wordt momenteel onderzocht of het mogelijk is om dezelfde internetsnelheden in alle gebieden aan te bieden .

   Wanneer in jouw gemeente een upgrade wordt uitgevoerd zullen wij je hierover informeren.

  • Wat moet ik doen wanneer mijn glasvezelkabel kapot of beschadigd is?

   Het is vaak moeilijk te beoordelen of een storing in de diensten of met de apparatuur van OnsBrabantNet veroorzaakt wordt door een defecte glasvezel. In sommige gevallen is dit echter wel duidelijk.

   - Je hebt zelf de glasvezel in huis geraakt, bv bij verbouwing of schoonmaken.
   - Je hebt de ondergrondse glasvezel in de tuin geraakt.

   Kosten die ontstaan door het repareren van schade aan de glasvezelkabel, zullen verhaald worden op degene die schuldig is aan het ontstaan van de schade. Het schadebedrag is vooraf niet in te schatten. Bij schade dien je contact op te nemen met de klantenservice.

   Schade aangebracht door derden
   Wanneer een externe partij (aannemer, rioleringsbedrijf, hovenier, etc.) schade toebrengt aan de glasvezelinfrastructuur van OnsBrabantNet, dan dienen de volgende stappen ondernomen te worden:

   1. Wanneer je zelf de schade ontdekt, dan kan je contact opnemen met onze klantenservice.

   2. Wanneer de derde partij de schade ontdekt, dan kunnen zij dit rechtstreeks melden bij de netwerkbeheerder: het telefoonnummer staat vermeld op de KLIC-melding*.

   * Een KLIC-melding zorgt ervoor dat leidingbeheerders een melding krijgen van de geplande werkzaamheden in de ondergrond.

  • Mijn modem is volledig uitgevallen, wat nu?

   Wanneer je geen diensten meer ontvangt en alle lampjes op het modem uit zijn, is het modem uitgevallen. Controleer dan eerst het volgende:

   1. Is het modem goed aangesloten op het stopcontact?
   2. Zitten alle stekkers op de juiste plaats aangesloten?

   Is dit het geval dan kan je het volgende proberen:
   3. Haal de apparatuur minimaal 5 minuten van de stroom en sluit het daarna weer aan.
   Kijk bij: "Ik wil mijn modem resetten."

   Wanneer je nog steeds geen werkende diensten hebt, kan je contact opnemen met de klantenservice.

  • Hoe beëindig ik mijn dienst(en)?

   Uiteraard betreuren wij het wanneer je de diensten bij OnsBrabantNet wilt beëindigen. Je kunt hiervoor direct contact opnemen met de klantenservice. Maak gebruik van de terugbelmogelijkheid, of bel 040 780 7800.

   Je dient bij opzegging rekening te houden met de opzegtermijn van je contract.

  • Wat is de opzegtermijn van mijn dienst(en)?

   Als je een nieuwe dienst installeert of een wijziging in je dienst- of pakketsamenstelling aanvraagt, ga je akkoord met een overeenkomst van 12 maanden (met uitzondering van extra zenders en aanvullende diensten). Na afloop van die periode verlengen wij het contract voor onbepaalde tijd. In de bevestigingsbrief kun je zien wat de contractperiode voor je diensten is.

    

   Een overeenkomst kun je opzeggen als de contractperiode van 12 maanden is verstreken. Hierbij geldt een opzegtermijn van 1 maand. Als je bijvoorbeeld op 15 januari opzegt, eindigt de overeenkomst per 16 februari. Als moment van opzegging geldt de datum waarop OnsBrabantNet de opzegging heeft ontvangen.

    

   Wanneer je de overeenkomst vóór het verstrijken van de contractduur van 12 maanden opzegt kan dit alleen met instemming van OnsBrabantNet. Zeg je voortijdig je contract op dan kunnen wij de abonnementsgelden voor de resterende periode van het contract in rekening brengen.

  • Berekent OnsBrabantNet verhuiskosten?

   Wanneer u gaat verhuizen, berekent OnsBrabantNet geen verhuiskosten. U neemt de diensten gewoon mee naar het nieuwe adres, zodra dat voorzien is van een aansluiting.

   Verhuist u buiten het verzorgingsgebied van OnsBrabantNet? Dan kunnen we u helaas niet langer onze diensten leveren. In dat geval kunt u natuurlijk opzeggen.

  • Wat moet ik doen als ik mijn wachtwoord van OnsBrabantNet niet meer weet?

   Je inloggegevens kun je vinden op het contractoverzicht van OnsBrabantNet. Ook kun je de inloggegevens opnieuw toegestuurd krijgen via de post.

   Om je inloggegevens op te vragen kun je contact opnemen met de klantenservice

  • Hoe zeg ik het abonnement op bij het overlijden van de contractant?

   Om het abonnement van de overledene op te zeggen, stuurt u een brief naar:

   OnsBrabantNet
   t.a.v. Afdeling Klantadministratie
   Antwoordnummer 11032
   5600 VC Eindhoven

   Vermeld in de brief de volgende gegevens van de overledene:
   - Naam
   - Adres
   - Bankrekeningnummer

   Voeg daarnaast een kopie van de overlijdensakte toe. Nadat we de brief hebben ontvangen, zetten we het abonnement stop. Vervolgens sturen wij een schriftelijke bevestiging van de opzegging.

  • Kan ik het wachtwoord van mijn klantaccount/ klantnummer aan laten passen?

   Je kunt het wachtwoord, wat bij jouw klantnummer hoort, niet zelf wijzigen. Dit wachtwoord wordt automatisch aangemaakt en toegewezen.

   In principe wijzigt OnsBrabantNet dit wachtwoord niet, tenzij u zwaarwegende redenen heeft om toch het wachtwoord te laten wijzigen: inbraak, scheiding, overlast, verlies.

  • Kan ik ook twee aansluitingen inclusief twee modems aanvragen?

   In principe kan dit, mits je op beide modems minimaal één dienst gaat afnemen. Als er sprake is van een formele huisnummertoevoeging, dan zal de netwerkbeheerder deze toekennen middels "kamer 1" etc.

  • Is contractovername bij scheiding of overlijden van partner mogelijk?

   Wanneer je een bestaand contract met OnsBrabantNet op jouw naam wil laten zetten in verband met een scheiding of het overlijden van je partner, dan kan dit middels een mutatieformulier. Je kunt hierop aangeven welke klantgegevens van het bestaande contract dienen te worden aangepast en om welke reden.

   In geval van overlijden vragen we om een kopie van de overlijdensakte. Bij een scheiding dienen beide partijen te ondertekenen.

  • Hoe geef ik mijn verhuizing door?

   Wanneer u gaat verhuizen, dan hoeft u niet meteen het abonnement op te zeggen. OnsBrabantNet levert inmiddels diensten in meerdere gemeenten. En dit aantal breiden we de komende tijd alleen nog maar verder uit. Als we op uw nieuwe adres ook diensten kunnen leveren kan het abonnement gewoon meeverhuist worden.

   Wil u weten of u ook op het nieuwe adres van onze diensten gebruik kunt maken? Neem dan contact op met onze klantenservice.

   U kan een verhuizing doorgeven door minimaal acht weken voor de verhuisdatum het formulier 'wijzig persoonsgegevens' op te sturen naar:

   OnsBrabantNet
   t.a.v. Afdeling Klantadministratie
   Antwoordnummer 11032
   5600 VC Eindhoven

   Er zijn geen kosten verbonden aan de verhuizing.

  • Hoe wijzig ik mijn gegevens in de telefoongids?

   Om je gegevens in de telefoongids aan te passen raden wij aan de website www.mijnnummervermelding.nl te bezoeken en de volgende stappen te doorlopen.

   - Vul op de website je vaste telefoonnummer in (je wordt vervolgens op dit nummer gebeld en ontvangt een pincode).

   - De pincode die je ontvangen hebt dient ingevoerd te worden op de website.

   Er wordt een overzicht van de persoonsgegevens getoond waar de velden voor je voorletters, voornaam, tussenvoegsel(s) en achternaam aangepast kunnen worden.

   - Geef aan in welk bestand de wijziging opgenomen moet worden (online telefoongids en/of gedrukte telefoongids).

   - Er wordt een overzicht getoond van de gewijzigde gegevens. Indien de gegevens kloppen dien je hier akkoord mee te gaan.

   Houd er rekening mee dat je maar een keer per 30 dagen je gegevens kan wijzigen.

  • Waarom staat de naam Edutel op mijn factuur en bankafschrift?

   OnsBrabantNet is een handelsnaam van Edutel BV.

  • Waar kan ik mijn facturen bekijken?

   U kunt uw facturen online bekijken door in te loggen op MijnBrabantNet. Wanneer u nog geen inloggegevens heeft voor MijnBrabantNet moet u eerst eenmalig een profiel aanmaken. Hiervoor heeft u het klantnummer en wachtwoord nodig welke u van OnsBrabantNet heeft ontvangen. Uw factuur is beschikbaar voor de incasso plaatsvind. 

   1. Wanneer u ingelogd bent op uw MijnBrabantNet, ziet u links in het scherm de balk met menu knoppen.
   2. Het derde symbool, de calculator, klikt u aan om naar ‘Mijn Facturen’ te gaan. U komt dan op de pagina van uw factuur en kunt hier uw kosten inzien. Op deze pagina kunt u tevens de nodige informatie over uw rekening terugvinden.
   3. U klikt op ‘Opslaan’ om naar de pagina te gaan, waar u de factuur kunt ophalen. Op deze pagina kunt u de factuur downloaden.
   4. Alvorens u de factuur opslaat, kunt u hier kiezen voor een specificatie van de verbruikskosten. U voegt deze toe door in het vierkante vakje te klikken. Er komt dan een vinkje te staan.
   5. Vervolgens klikt u op downloaden voor de factuur. Deze wordt als PDF bestand gedownload.

  • Ben ik verplicht om automatische incasso te verlenen?

   OnsBrabantNet biedt standaard de optie aan om te betalen via automatische incasso. Daarnaast is het mogelijk om zelf de verschuldigde bedragen over te maken.

   U kunt hiervoor maandelijks inloggen op MijnBrabantNet.nl om de hoogte van de factuur te bekijken. U kunt vervolgens het te betalen bedrag overmaken op rekening NL50ABNA0461810743 t.n.v. Edutel BV. Wij willen u vragen om bij de omschrijving het factuurnummer in te vullen.

   Daarnaast is het mogelijk om een factuur per post thuisgestuurd te krijgen. Voor het per post opsturen van facturen brengt OnsBrabantNet € 2,50 per factuur in rekening. U ontvangt dan géén specificatie. U kunt de specificatie van uw factuur inzien op MijnBrabantNet.nl.

    

   Bankgegevens:
   Naam: Edutel BV

   IBAN: NL50ABNA0461810743

   BIC: ABNANL2A

   Banknaam: ABN AMRO

   Voorbeeld factuurnummer: 123456.2013.Januari

  • Kan ik een gespecificeerde nota krijgen?

   Ja dat kan. U kunt een specificatie van uw gesprekskosten en gehuurde films en video's inzien door in te loggen op de MijnBrabantnet.nl. Wanneer u nog geen inloggegevens heeft voor MijnBrabantNet.nl moet u eerst eenmalig een profiel aanmaken. Hiervoor heeft u het klantnummer en wachtwoord nodig welke u van OnsBrabantNet heeft ontvangen.

   Wanneer u de factuur met specificatie per post wenst te ontvangen, zijn hier kosten aan verbonden. Neem voor meer informatie contact op met onze klantenservice via 040-7807800.

  • Kan ik mijn factuur laten splitsen voor twee telefoonlijnen?

   Ja, dat kan. De gespreksdetails staan gesplitst op de factuur, het totaalbedrag wordt echter wel in één keer gefactureerd.

  • Tot wanneer kan ik mijn gespreksgegevens terugzien op mijn factuur?

   De historie van uw telefoongesprekken en gehuurde films en video's worden tot 12 maanden bewaard. U kunt dan ook tot 12 maanden de specificatie van uw facturen inzien. 

  • Hoe kan ik mijn rekeningnummer wijzigen?

   De procedure voor het laten wijzigen van uw rekeningnummer is als volgt; u downloadt het formulier "wijzigen persoonlijke gegevens". Hierop kan aangegeven worden wat het nieuwe rekeningnummer moet zijn. Wanneer u dit ondertekend terugstuurt, inclusief een kopie van een bankafschrift met het nieuwe rekeningnummer erop, passen wij uw rekeningnummer zo spoedig mogelijk aan.

   U kunt dit formulier ook uitprinten en vervolgens ingescand terugsturen naar info@onsbrabantnet.nl.

  • Kan ik geld terugkrijgen i.v.m. storing in de dienstverlening?

   Voor storingen of kwaliteitsproblemen in de dienstverlening met een beperkte doorlooptijd wordt geen geld teruggeboekt. De precieze voorwaarden waaronder terugboeking plaatsvindt, staan beschreven in artikel 15 van de algemene voorwaarden.

   Wanneer je van mening bent recht te hebben op terugbetaling van een bedrag i.v.m. een storing, dan kan je hiertoe een schriftelijk en onderbouwd verzoek indienen. De schriftelijke klacht zal worden beoordeeld en op basis daarvan wordt besloten of je in aanmerking komt voor restitutie.

   Wij ontvangen je schriftelijke klacht bij voorkeur per e-mail.

  • Hoe moet ik een factuur betalen?

   U kunt het te betalen bedrag overmaken op IBAN bankrekeningnummer NL50ABNA0461810743 t.n.v. Edutel BV. Wij willen u vragen om bij de omschrijving het factuurnummer in te vullen.

   OnsBrabantNet is een handelsnaam van Edutel BV.

   Bankgegevens:
   Naam: Edutel BV

   IBAN: NL50ABNA0461810743

   BIC: ABNANL2A

   Banknaam: ABN AMRO

   Voorbeeld factuurnummer: 123456.2013.Januari

  • Wanneer wordt de factuur geïncasseerd?

   Het incasso moment is doorgaans de eerste werkdag van de maand. 

  • Wat zijn de beltarieven?

   Voor een overzicht van de beltarieven verwijzen wij u graag naar de beltarieven pagina.

  • Wat zijn de beltarieven van bellen naar het buitenland?

   Voor een overzicht van de beltarieven van bellen naar het buitenland verwijzen wij je graag naar de beltarieven pagina.

  • Ik ben afgesloten, wat moet ik doen?

   Dit is waarschijnlijk i.v.m. een openstaande betaling. U kunt het openstaande bedrag, zoals vermeld op de betalingsherinneringen, aan ons overmaken. Zodra de betaling (inclusief de heraansluitkosten) is bijgeschreven op de rekening van OnsBrabantNet worden de diensten dezelfde werkdag weer geactiveerd.

   LET OP: Het moment waarop wij de betaling en de heraansluitkosten ontvangen hangt af van de snelheid waarmee de bank de betaling verwerkt.

   Bent u van mening onterecht afgesloten te zijn, dan kun je contact opnemen met de klantenservice.

  • Wat zijn de heraansluitingskosten wanneer ik afgesloten ben?

   De heraansluitingskosten bedragen € 50,- inclusief btw.

  • Ik wil een zakelijke tennaamstelling, kan dat?

   Ja, hiervoor zijn diverse mogelijkheden. Neem hiervoor contact op met de klantenservice.

  • Waarom wijken mijn verbruikskosten af van de facturatie periode?

   OnsBrabantNet factureert de abonnementskosten vooraf. De verbruikskosten zijn dan alleen nog niet inzichtelijk. Deze worden daarom op een volgende factuur meegenomen.

   Gesprekskosten worden van de 15de tot en met de 14de gerekend. Bijvoorbeeld: de gesprekskosten voor de periode van 15 januari tot en met 14 februari, vindt u terug op de factuur aan het begin van maart.

   Dit geldt ook voor de verbruikskosten van Interactieve TV.

  • Waarom staan er éénmalige kosten op mijn factuur?

   Normaal gesproken worden op de eerste factuur de éénmalige kosten in rekening gebracht. Dit is natuurlijk terug te zien op de factuur. Denk hierbij aan:

   -          Activatiekosten

   -          Verzendkosten

   -          Apparatuur

   -          Aansluithulp

   -          Verhuiskosten

   Als er eenmalige kosten op andere facturen staan, is dit meestal naar aanleiding van een gemaakte correctie of een andere geleverde dienst.

  • Waarom kan ik mijn losse diensten niet terugvinden op de factuur?

   U heeft een dienstenpakket afgenomen voor één prijs. Zodoende worden de diensten ook gezamenlijk geleverd en gefactureerd.

  • Ik heb een wijziging in mijn abonnement doorgegeven. Waarom zie ik deze niet op mijn factuur?

   Als de wijziging nog niet, of in de lopende maand, doorgevoerd is, dan vindt u de aanpassing op de volgende factuur pas terug. Vanwege de nieuwe regelgeving m.b.t. de SEPA incasso machtiging moet Edutel bv de incasso reeds 6 werkdagen van te voren bij de bank aanleveren. Het zou dus kunnen dat een wijziging die aan het eind van de maand is doorgegeven pas ruim een maand later op de factuur wordt gefactureerd/gecrediteerd.

  • Ik heb opgezegd, maar er is een volledige maand aan abonnementskosten afgeschreven. Ik heb dus teveel betaald, wat nu?

   De opzegging van uw diensten(en) is verwerkt nadat de factuur van de betreffende maand is opgesteld. U zult de teveel betaalde kosten automatisch op uw rekening teruggestort krijgen. Vanwege de nieuwe regelgeving m.b.t. de SEPA incasso machtiging moet Edutel bv de incasso reeds 6 werkdagen van te voren bij de bank aanleveren, het zou dus kunnen dat een wijziging die aan het eind van de maand is doorgegeven pas ruim een maand later op de factuur wordt gefactureerd/gecrediteerd.

  • Welk btw tarief betaal ik op mijn diensten?

   U betaalt 21% btw over uw diensten. Voor een aantal telefoonnummers geldt een ander btw-tarief. Deze vindt u terug in uw specificatie.

   Bij het afsluiten van uw abonnement heeft u getekend voor één bedrag. Dit is het bedrag inclusief btw. Heeft u bijvoorbeeld een alles-in-één pakket voor een vaste prijs, dan is dit inclusief btw.  

  • Hoe log ik in op MijnBrabantNet, mijn online klantomgeving?

   Op uw eigen online klantomgeving MijnBrabantNet bekijkt u uw facturen, beheert u uw persoonlijke gegevens en dienstinstellingen en vindt u nog veel meer opties. De eerste keer dat u MijnBrabantNet bezoekt, moet u zich registreren. De reden hiervoor is dat u zelf uw inloggegevens aanmaakt en beheert. Volg deze stappen om snel en eenvoudig door het inlogproces te gaan..

   1. Ga naar de online klantomgeving, deze vindt u hier.
   2. De eerste keer dat u deze pagina bezoekt kunt u nog niet inloggen. Onder aan de pagina staat een blauwe balk met de tekst ‘Profiel Aanmaken’. Hiermee start het registratieproces, dit bestaat uit drie stappen.
   3. Bij de eerste stap voert u het klantnummer en wachtwoord in, deze staan op uw klantkaart. Dit zijn de inloggegevens die u voorheen gebruikte om in te loggen. Klik op het blauwe pijltje rechtsonder om verder te gaan.
   4. Bij stap twee voert u de gebruikersnaam in, deze mag u zelf kiezen. Ook vult u een e-mailadres in. Let op, op dit adres ontvangt u een bevestigingsmail, waarmee u na het registratieproces uw nieuwe profiel activeert. Kies dus een actief mailadres. Klik na het invoeren wederom op het pijltje rechtsonder om verder te gaan.
   5. De laatste stap is het aanmaken van een wachtwoord. Het wachtwoord moet minimaal 8 tekens bevatten waarvan in ieder geval 1 hoofdletter, 1 kleine letter en 1 cijfer. De gekleurde balk onder het invoerveld geeft aan hoe veilig uw wachtwoord is. Voer dit twee keer in en klik weer op het pijltje. Hiermee wordt de activatielink naar het eerder ingevoerde e-mailadres gestuurd. Na het activeren -door te klikken op deze link- kunt u inloggen met uw nieuwe profielgegevens.

   Op de klantomgeving ziet u links een menu balk, deze brengt u bij uw instellingen, diensten en facturen. De balk rechtsboven in de hoek brengt u naar het menu met  persoonlijke gegevens en voorkeuren.

  • Ik wil mijn factuur per post ontvangen, kan dat?

   Dat kan, maar hier zijn wel kosten aan verbonden. Op MijnBrabantNet kunt u de factuur ook gratis downloaden en uitprinten.

   Toch per post ontvangen? Neem voor meer informatie contact op met onze klantenservice via 040-7807800.

  • Welk bedrag op de factuur dien ik te betalen?

   Het bedrag achter de noemer ‘Totaal te voldoen’ is uw uiteindelijke factuurbedrag. 

  • Naar welk rekeningnummer moet ik het openstaande bedrag overmaken?

   De administratieve organisatie die uw facturatie afhandelt is Edutel. Het rekeningnummer hiervoor is:

   IBAN: NL50ABNA0461810743 ten name van Edutel B.V.

  • Wat moet ik doen om mijn aanvraag te annuleren?

   Het is mogelijk een aanvraag binnen de bedenktermijn van 14 dagen kosteloos te annuleren. Dit is wettelijk zo bepaald. U kunt hiervoor contact opnemen met de klantenservice of dit formulier invullen.

  • Hoe kan ik klant worden van OnsBrabantNet?

   U kunt zich op verschillende manieren aanmelden bij OnsBrabantNet.

   Kijk hier voor meer informatie over onze diensten en pakketten.

  • Krijg ik een bevestiging van mijn aanvraag of opzegging?

   U krijgt per e-mail een bevestiging toegestuurd van uw aanvraag of opzegging. 

  • Hoe kan ik extra diensten aanvragen?

   U kunt eenvoudig extra diensten aanvragen via uw MijnBrabantNet omgeving. Hier logt u in met uw persoonlijke profiel. Diensten aanvragen op MijnBrabantNet gaat direct en snel. Natuurlijk staan wij u ook graag telefonisch te woord via 040 780 7800. 

   Extra opties worden direct aan uw abonnement toegevoegd. U kunt deze extra diensten niet annuleren, maar wel maandelijks aan- en/of uitzetten via MijnBrabantNet

  • Ik heb een extra dienst stopgezet maar deze is nu nog actief. Hoe kan dit?

   De opzegtermijn van een extra dienst is 1 maand. Zet u een extra dienst uit? Dan is deze nog 1 maand actief. 

  • Waar binnen MijnBrabantNet kan ik extra diensten aanvragen?

   Ga naar ‘shop’ in het menu en kies uw extra dienst(en). U zet extra Zenderpakketten en Bellen Onbeperkt hier eenvoudig aan en uit.  

   Extra opties worden direct aan uw abonnement toegevoegd. U kunt deze extra diensten niet annuleren, maar wel maandelijks aan- en/of uitzetten via MijnBrabantNet

  • Hoe log ik in op de MijnBrabantNet omgeving?

   U kunt inloggen met uw zelf gekozen gebruikersnaam en wachtwoord. Bezoekt u MijnBrabantNet voor de eerste keer? Dan moet u eerst een persoonlijk profiel aanmaken. 

 • E-mail
  • Hoe stel ik mijn e-mail in?

   Voor het instellen van uw e-mail kunt u op deze pagina de e-mail instellingen bekijken. 

  • Ik kan wel mail ontvangen, maar niet versturen.

   Als u wel mail ontvangt, maar niet kunt verzenden raden we u aan de instellingen van uw mailprogramma te controleren.

   - controleer of de verificatie voor de uitgaande server aan staat.

   - controleer of de juiste poort geselecteerd is.

   - test of u wel via de webmail e-mailberichten kunt versturen.

   Biedt dit geen oplossing, neem dan contact op met de klantenservice

  • Kan ik het wachtwoord van een e-mailaccount zelf wijzigen?

   Via uw persoonlijke pagina https://www.mijnbrabantnet.nl/ kunt u de wachtwoorden en accounts beheren. 

  • Kan ik een extra e-mailaccount aanvragen?

   Ja, u kunt via de dienstenpagina e-mailaccount(s) aanmaken. Ga naar MijnBrabantNet en log in met uw inloggegevens.

   Kies na het inloggen voor
   Mijn Instellingen, kies dan “E-mailen”. Naast het geselecteerde e-mailadres in het uitklapmenu, boven in het menu venster staat een plus teken. Klik hierop om een nieuw account aan te maken.

  • Kan ik het e-mailadres van mijn oude internetprovider gebruiken?

   Het hangt van uw 'oude' provider af of u via het netwerk van OnsBrabantNet e-mails van uw oude account kunt ophalen. De meeste providers controleren namelijk of je klant van ze bent wanneer uw e-mail bij ze wilt ophalen. Ze doen dit op basis van het IP-adres. Wanneer u dus op een oud account e-mails wilt ophalen met een IP-adres van OnsBrabantNet, blokkeren vrijwel alle providers de mogelijkheid om e-mail op te halen. 

  • Ik ben mijn inloggegevens van mijn e-mail/webmail kwijt, wat nu?

   Via uw persoonlijke pagina https://www.mijnbrabantnet.nl/ kunt u wachtwoorden en accounts beheren. 

   Komt u er niet uit, neem dan contact op met onze Klantenservice. Onze medewerkers kunnen u helpen door nieuwe inloggegevens te genereren voor uw MijnBrabantNet. Omdat het persoonlijke gegevens betreffen zullen de nieuwe inloggegevens per post naar het aansluitadres verstuurd worden en niet telefonisch of per e-mail verstrekt worden.

  • Is het mogelijk om via een andere mailserver e-mail te versturen?

   Nee, zonder een vast IP-adres is het niet mogelijk om met behulp van een andere mailserver (bijvoorbeeld een eigen mailserver) mail te versturen. Poort 25 is afgesloten voor verkeer naar andere mailservers zodat minder hinder van spam wordt ondervonden. 

  • Ik kan geen e-mails verzenden of ontvangen maar wel webpagina's bekijken, wat nu?

   Als u wel webpagina's kunt bezoeken, maar geen e-mails kunt versturen, raden we u aan de volgende stappen te doorlopen.

   - Controleer de instellingen in het e-mailprogamma.

   - Verwijder het e-mailaccount in het e-mailprogamma en stel deze opnieuw in.

   - Verwijder het antivirusprogamma of de firewall. Soms updaten deze progamma's zichzelf en veranderen de instellingen automatisch.

   Biedt dit geen oplossing, neem dan contact op met de klantenservice.

  • Kan ik na opzegging van Internet bij OnsBrabantNet mijn e-mail laten doorsturen naar mijn nieuwe e-mailaccount?

   Nee, na opzegging van de dienst Internet bij OnsBrabantNet kan er geen e-mail meer doorgestuurd worden naar de nieuwe provider.

  • Hoeveel e-mails mag ik tegelijkertijd versturen?

   Op het versturen van berichten is een limiet ingesteld om misbruik te voorkomen. Dit noemen we een "rate limit".

   De rate limit is:
   - 5 connecties per minuut en/of,
   - 20 berichten per minuut en/of,
   - 5 connecties gelijktijdig en/of,
   - 1000 ontvangers per bericht.

   Wanneer er geen berichten meer worden geaccepteerd door de rate limit wordt de volgende foutmelding gegeven: "Error: too many connections from …".

   Voor de webmail geldt de rate:
   - 50 ontvangers per bericht en/of,
   - 50 berichten per dag.

   Voorbeeld:
   Via e-mailprogramma (bijv. Outlook) : Je wilt een mailtje sturen naar alle contacten en dit zijn er 1001. De mailserver zal dit bericht dan blokkeren. Je dient de mail op te splitsen in 2 e-mails van bijvoorbeeld 500 en 501 geadresseerden.

   Via webmail: Je wilt een mailtje sturen naar al je contacten en dit zijn er 1001. Webmail zal dit bericht dan blokkeren. Aangezien je niet meer dan 50 ontvangers per bericht mag gebruiken, dien je dus 21 berichten te maken met elk 50 ontvangers (1001/50 = 20 + 1).

  • Kan ik via IMAP mailen bij OnsBrabantNet?

   Ja, je kunt bij OnsBrabantNet kiezen of je via het POP3 of IMAP protocol je e-mailberichten wilt ophalen. 

   Meer informatie over POP3 en IMAP is te vinden bij de e-mailinstellingen.

  • Wat is het verschil tussen POP en IMAP?

   Met POP (Post Office Protocol) haalt u e-mailberichten op van de server van OnsBrabantNet. De berichten staan vervolgens op uw computer en niet meer op de server.

   Met IMAP (Internet Message Access Protocol) blijven alle e-mailberichten op de server van OnsBrabantNet staan. Hierdoor is uw mail vanaf meerdere apparaten toegankelijk (bijv. smartphone, laptop, tablet, etc).

   Doordat met IMAP alle e-mailberichten op de server blijven staan zal uw mailbox eerder vollopen. U zult daarom met IMAP met enige regelmaat uw mailbox op moeten schonen.

  • Wat is webmail?

   Met webmail kun je vanaf elke computer en overal ter wereld via internet je e-mail lezen en versturen.

   Informatie over het inloggen op je webmail vind je onder "Hoe kan ik inloggen op mijn webmail"?

  • Hoe kan ik inloggen op mijn webmail?

   Je kunt op je webmail inloggen met je volledige e-mailadres en wachtwoord.
   Om in te loggen, klik je op ''webmail'' rechtsboven.

  • Waarom staan mijn e-mails niet in webmail, terwijl deze wel in mijn mailprogramma staan?

   Waarschijnlijk haal je je OnsBrabantNet e-mail volgens het POP3 protocol op. Alle berichten zijn dan zichtbaar in je webmail-account totdat ze door je e-mailprogramma op je PC of laptop zijn 'opgehaald'. Wanneer je bijvoorbeeld in het buitenland verblijft (en de computer thuis uit staat) blijven de berichten op de server staan en blijven ze zichtbaar in je webmail. Zodra je de computer thuis weer aanzet komen de berichten in het e-mailprogramma (bijv. Outlook). Daarna zijn ze verdwenen van de server en daarom ook uit webmail. In de meeste e-mailprogramma's kun je instellen dat er een kopie van de mails op de server bewaard blijft. Daarnaast kun je bij de instellingen in je e-mailprogramma ook het type server aanpassen naar IMAP. Wanneer je een van deze opties aanzet kun je altijd alle berichten lezen via webmail. De mailbox kan dan wel vol raken en dit kan ertoe leiden dat je niet meer kunt e-mailen.

  • Is er een webmail limiet?

   Ja, er is sprake van een webmail limiet. Er kunnen 50 berichten per 24 uur worden verstuurd en elk bericht kan maximaal 50 geadresseerden bevatten.
   In principe kun je dus 50 berichten x 50 geadresseerden = 2500 personen per 24 uur mailen. Zodra dit maximum is overschreden, kan er tot 23:59 geen e-mail worden verzonden via de webmail. Om 0.00 zal er een reset van het webmail limiet plaatsvinden en staat de teller weer op nul. Je kunt nog wel normaal inloggen op webmail en e-mail ontvangen.
   Het webmail limiet staat los van de limiet op de SMTP server (versturen via e-mailprogamma zoals Outlook, Livemail etc.).
   Indien het webmail limiet is overschreden kun je verschillende foutmeldingen te zien krijgen zoals:

   ERROR:
   Too many outgoing recipients. Please limit number of recipients to 50.

   ERROR:
   Daily email limit has been reached. Please limit number of e-mails per day to 50.

  • Wat is een e-mail alias en wanneer gebruik ik deze?

   Een e-mail alias is geen zelfstandig e-mailadres. In feite is het een andere benaming voor het standaard e-mailadres dat je van ons ontvangen hebt. Bij dit standaard e-mailadres kun je maximaal 5 aliassen aanmaken. E-mailberichten die je ontvangt op een alias adres komen dan ook gewoon binnen in dezelfde 'inbox' als het standaard e-mailaccount.

   Een e-mail alias gebruik je wanneer je een andere benaming wilt voor een bestaand e-mailadres, zoals gebruiker@onsmail.nl:

   - Je wilt alle varianten op voor- en achternaam registreren. Je maakt dus verschillende aliassen aan, bijvoorbeeld a.gebruiker@, a.a.gebruiker@, etc;

   - Je wilt een ander zichtbaar e-mailadres gebruiken om anoniem op forums of in gastenboeken te posten, maar je wilt e-mail die aan dat adres gestuurd wordt wel automatisch binnenkrijgen;

   - Je wilt een ander e-mailadres gebruiken dat je later gemakkelijk weer kunt verwijderen als er veel spam op binnenkomt;

   - Je wilt alle gezinsleden een eigen e-mail alias geven.

  • Hoe maak ik een e-mail alias aan?

   Je kunt een e-mail alias aanmaken via de klantenpagina, door rechtsboven op ''login'' te klikken.

  • Hoe kan ik e-mail van een alias ophalen?

   Aan de e-mailinstellingen van het e-mailprogramma verandert niets. E-mail die aan een e-mail alias gestuurd wordt, haal je op zodra e-mail van de bovenliggende e-mailbox wordt opgehaald.

   Bijvoorbeeld:
   Je hebt het e-mail alias "mijndochter@onsmail.nl" aangemaakt onder de e-mailbox "gebruiker@onsmail.nl". Zodra je in het e-mailprogramma nu e-mail ophaalt voor deze e-mailbox, komt e-mail die aan "mijndochter@onsmail.nl" wordt gestuurd, automatisch mee. Er is dus geen apart wachtwoord voor een e-mail alias.

  • Hoe verstuur ik e-mail vanaf een alias?

   Bij de meeste e-mailprogramma's is het mogelijk om in het 'from' veld (de afzender) een ander adres op te geven. Hier kun je de alias, waarvandaan je een e-mail wilt versturen, invullen.

  • Hoe kan ik de naam van een e-mailbox en e-mail aliassen wijzigen?

   Je kunt je e-mailadres direct wijzigen via je persoonlijke pagina https://www.mijnbrabantnet.nl/. Je kunt hier ook eigen e-mail aliassen (maximaal 5) aanmaken, wijzigen en/of verwijderen. Door met je gebruikersnaam en wachtwoord in te loggen en bij "Mijn diensten" te klikken op "Internet" kom je bij de pagina waar je je e-mailaccounts kunt beheren.

   Je kunt per e-mailaccount 5 aliassen aanmaken. Let wel op dat de aliassen die je aanmaakt al bezet kunnen zijn. In dat geval kun je een andere alias kiezen. Een e-mailalias dient te voldoen aan de volgende regels:

   - minimale lengte 2 karakters;
   - geen maximale lengte;
   - begint en eindigt met een kleine letter of een cijfer;
   - tussen het eerste en het laatste teken zijn toegestaan: letters, cijfers en de tekens: -    
     (streepje), _ (liggend streepje) en . (punt).

  • Wat is spam?

   Spam is ongevraagde e-mail die in grote hoeveelheden verzonden wordt.

   Internetmisbruik in de vorm van spam veroorzaakt overlast, ergernis en schaadt de privacy. Het belangrijkste bezwaar van spam is dat het ongevraagd is en daardoor ongewenst.

   Spammers verzamelen e-mailadressen via bijvoorbeeld websites en nieuwsgroepen. Ook gebruiken ze zogeheten ‘dictionary attacks' die systematisch allerlei verschillende lettercombinaties als e-mailadres uitproberen. Daarnaast verhandelen spammers onderling e-mailadressen. Wanneer een adres eenmaal bekend is, bijvoorbeeld via een mailinglist of irc-programma, zal het waarschijnlijk altijd gespamd worden. Het is ook heel belangrijk dat u uw e-mail adres niet zomaar overal opgeeft. Dit voorkomt in veel gevallen ongevraagde e-mail en verkleint de kans dat uw e-mailadres terecht komt in deze verhandelbare lijsten.

   Het is onze primaire verantwoordelijkheid om de dienst e-mail voor onze abonnees zo bereikbaar en veilig mogelijk te houden. Spam is een zware belasting voor de servers en systemen. Meer dan 90% van alle e-mail die de mailservers dagelijks verwerken, bestaat uit spam. Dit dwingt ons ertoe passende maatregelingen te nemen en streng op te treden tegen spammers.

   Wees spaarzaam met het melden van uw e-mailadres
   - Overweeg of u al dan niet uw e-mailadres op een website vermeldt.
   - Maak eventueel een extra mailbox aan die u kunt verwijderen bij een te grote hoeveelheid aan spam.
   - Laat uw e-mailadres niet opnemen in e-mailgidsen op internet.
   - Neem geen e-mailadres op in de persoonlijke instellingen van uw IRC (chat) programma, of gebruik een tweede, minder belangrijk e-mailadres, bijvoorbeeld een mailbox.
   - Vul zo weinig mogelijk uw e-mailadres in bij formulieren op websites. Kijk, wanneer u dit wel doet, of de privacy-policy van de betreffende website misbruik uitsluit.
   - Gebruik, bij postings op een forum of in nieuwsgroepen een adres wat niet kan bestaan, zoals 'naam@ongeldig.nl' of 'naam@nl.ongeldig'.

   Negeer spam
   - Stuur geen antwoord: de spammer kan hieruit afleiden dat u uw e-mail leest en dat maakt het e-mailadres nog waardevoller om opnieuw te spammen of te verkopen.
   - Probeer u niet af te melden (unsubscriben); ook hiervoor geldt dat veel spammers een afmelding negeren. Uw bericht bevestigt bovendien dat uw e-mailadres in gebruik is en nog eens voor een andere spam-actie kan worden gebruikt.
   - Verstuur zelf geen spam en stuur geen spam door; wij zijn gerechtigd hier maatregelen voor  te nemen.

   Kies de juiste instellingen
   Wanneer u een mail stuurt aan een grote groep mensen is het verstandig uw eigen e-mailadres op te nemen in de lijst van geadresseerden.

  • Is de standaard spamfilter die OnsBrabantNet biedt afdoende tegen virussen en dergelijke?

   U bent zelf verantwoordelijk voor de bescherming van uw computer tegen virussen. Voor de aanschaf van een anti-viruspakket verwijzen we u graag door naar een computerleverancier.

   Om de ergernis over spam te minimaliseren worden alle e-mails bij ons gescand. Helaas is het niet mogelijk om spam volledig tegen te gaan.

   Wilt u de spamfilter graag uitschakelen? Neem dan contact op met onze klantenservice.

  • Wat als er per e-mail gevraagd wordt om mijn gegevens?

   Phishing is fraude op internet. Door websites na te maken of e-mailberichten te versturen uit naam van anderen, proberen fraudeurs persoonlijke gegevens te achterhalen. Het kan hierbij gaan om gebruikersnamen en wachtwoorden van e-mailaccounts of websites, maar ook om creditkaart- of bankrekeninggegevens.
   Deze e-mails kunnen onder andere afkomstig zijn van adressen zoals service@onsbrabantnet.nl, edutel@onsbrabantnet.nl, security@onsbrabantnet.nl etc. Of zelfs totaal andere adressen waarin de naam van OnsBrabantNet is verwerkt.

   Deze e-mails zijn NIET afkomstig van OnsBrabantNet en wij adviseren om deze e-mails te negeren en direct te verwijderen.

   OnsBrabantNet zal nooit per e-mail om gebruiksgegevens, zoals een gebruikersnaam of wachtwoord, vragen. Als u toch op een phishingmail hebt gereageerd, adviseren wij om onmiddellijk contact op te nemen met onze klantenservice. Onze medewerkers passen dan uw wachtwoord aan.

   U kunt phising veelal herkennen aan bepaalde elementen:
   - Er wordt gedreigd met gevolgen als u niet onmiddellijk gehoor geeft aan de mail
   - U kunt worden gevraagd om naar een bepaald nummer te bellen waar u uw gegevens moet doorgeven
   - U kunt worden gevraagd om op een link te klikken die u naar een valse website leidt waar u verzocht wordt in te loggen
   - Slecht taalgebruik. Veel mails zijn vanuit een andere taal naar 'slecht' Nederlands vertaald

  • Wat is phishing en wat kan ik er aan doen om dit te voorkomen?

   Met enige regelmaat worden door cybercriminelen ongewenste e-mailberichten verzonden uit naam van bedrijven of bekenden. Deze e-mailberichten lijken op het eerste gezicht afkomstig van een bekende of betrouwbare afzender.

   Als afzender staat bijvoorbeeld een e-mailadres van iemand uit uw kennissenkring vermeld, maar in werkelijkheid is dit niet het adres waarvan het e-mailbericht verzonden is. De werkelijke afzenders van dit soort berichten zijn cybercriminelen die er op uit zijn om gevoelige gegevens te achterhalen om deze vervolgens te misbruiken.

   Slecht taalgebruik
   Vaak zijn dit soort frauduleuze berichten eenvoudig te herkennen aan het slechte taalgebruik. De berichten zijn meestal geschreven in slechte Nederlandse zinnen die vol zitten met taalfouten en rechtstreeks afkomstig zijn van vertaalcomputers. Andere berichten zijn zelfs volledig in het Engels. Dit soort berichten bevatten vaak bijlagen met dubieuze bestanden of links naar vreemde pagina’s. Het is erg belangrijk dat u niet op dit soort links klikt en bestanden in de bijlagen van deze berichten niet opent.

   Blacklist
   Door het misbruik dat voortkomt uit reacties op deze ongewenste berichten kan het voorkomen dat wij door grote buitenlandse internet providers tijdelijk op een zogenaamde ‘blacklist’ gezet worden. Dit betekent dat het gedurende een periode van zo’n 24 uur niet mogelijk is om berichten te verzenden aan bijvoorbeeld ‘@hotmail.com’, ‘@yahoo.com’ of ‘@aol.com’ e-mailadressen.

   Reageer niet op dubieuze e-mailberichten
   Wij verzekeren dat wij geen e-mailberichten in het Engels of in slecht Nederlands zullen sturen. Ook zullen wij nooit via e-mail vragen om wachtwoorden of inloggegevens. Bij twijfel of een bericht echt van ons afkomstig is mag u altijd contact opnemen met onze klantenservice.

   Wij raden aan om NIET op dit soort berichten te reageren en deze direct uit uw mailbox te verwijderen. Klik ook zeker niet op de links in dit soort berichten. 

 • Internet
  • Wat moet ik doen bij problemen met het aansluiten van mijn draadloos netwerk?

   We bieden in principe geen ondersteuning op de installatie van je draadloze netwerk maar graag willen we een aantal tips met je delen voor de juiste werking van je netwerk. Een draadloos netwerk maakt gebruik van de 2,4 GHz frequentie. Deze frequentie is een radiogolf en daardoor gevoelig voor storing door andere signalen en/of objecten. Dergelijke storing noemen we interferentie.

   Er kan sprake zijn van interferentie in je omgeving wanneer:

   - Je een zwak signaal ontvangt;
   - De snelheid van het draadloze netwerk voortdurend wisselt;
   - Je helemaal geen draadloos netwerk tot stand kunt brengen.

   Veel van deze problemen los je op door een ander uitzendkanaal in de draadloze router te kiezen of eventueel de router op een andere plek in het pand te plaatsen. Er zijn echter ook storende objecten waardoor het technisch bijna niet mogelijk is om een draadloze verbinding op te zetten. Bijvoorbeeld een muur van gewapend beton, waar een metalen constructie in verwerkt zit die geen radiogolven doorlaat. Bestaat de woning volledig uit dergelijke muren en plafonds dan kan je draadloze bereik minimaal zijn. In dat geval adviseren wij om geen draadloos netwerk te gebruiken, maar de apparatuur rechtstreeks aan te sluiten op het modem met een ethernetkabel (UTP) .

   Als de draadloze netwerkverbinding niet optimaal functioneert, kunnen ook onderstaande objecten de oorzaak van een zwakker signaal zijn:

   - Andere draadloze netwerken in de nabije omgeving;
   - Draadloze telefoons, draadloze koptelefoons of headsets;
   - Metalen kasten;
   - Audiovisiuele apparatuur;
   - Magnetrons of lampen.

   Objecten die gebruikmaken van de 2.4 GHz frequentie, zoals een draadloze telefoon, kunnen gebruikmaken van hetzelfde kanaal als waar de draadloze router op uitzendt. In dat geval kan je in de configuratie van de router het uitzendkanaal wijzigen. Raadpleeg hiervoor de handleiding van de router.

   Zorg ervoor dat er zo min mogelijke storende objecten tussen het draadloze modem en de computer staan. Hiermee kan je de meest stabiele draadloze netwerkverbinding maken. Blijven de problemen met het draadloze netwerk aanhouden, dan adviseren wij om contact op te nemen met de leverancier van de draadloze router of een bezoek te brengen aan een computerleverancier.

   Voor het beveiligen van de router, kijk bij Hoe kan ik mijn draadloze netwerk beveiligen?

  • Kan ik door heel mijn huis draadloos internetten?

   Dat kan met een draadloze router. In sommige gevallen, afhankelijk van de woning, kan dat zonder extra hulpmiddelen. In andere gevallen is het voor een draadloze verbinding nodig om een tussenstation (AccesPoint) te plaatsen.

   Voor het beveiligen van de draadloze verbinding kijk bij Hoe kan ik mijn draadloze netwerk beveiligen?

  • Kan ik met meerdere computers internetten via mijn glasvezelverbinding?

   Ja, het is mogelijk om via een router meerdere computers aan te sluiten op het modem. Zo'n router kan draadloos of bekabeld zijn.

   Routers zijn te koop bij elke computer- en of electronicazaak.

  • Waar moet ik rekening mee houden bij het kiezen en installeren van mijn netwerkapparatuur ?

   Wanneer je optimaal gebruik wilt maken van de geboden toegangssnelheid dien je ervoor te zorgen dat er in huis geen vertraging optreedt. Je moet ervoor zorgen dat er tussen de PC, router, modem en de onderlinge verbindingen een optimale connectie ontstaat.

   Algemeen geldt dat PC's jonger dan 3 jaar (met een vaste "ethernet" aansluiting) voldoen. Een belangrijke vertraging kan veroorzaakt worden door een draadloos netwerk of een router.

   Met de meeste particuliere (draadloze) netwerkapparatuur zal je geen snelheid van 500 Mbps halen. Er zijn echter routers die wel in staat zijn om hoge snelheden te halen.

   Voor meer info over de snelheid van de verschillende routers zie o.a.
   http://www.smallnetbuilder.com/component/option,com_chart/Itemid,189/ . Indien je optimaal gebruik wilt maken van de door ons geboden snelheid, dan dien je een router aan te schaffen met minimaal 500 Mbps doorvoersnelheid tussen de internetaansluiting en de PC aansluiting. Een andere mogelijkheid is om de PC rechtstreeks op het modem aan te sluiten.

  • Zijn alle computers geschikt voor gebruik op het glasvezelnetwerk?

   Ja, in principe is iedere computer, voorzien van een netwerkkaart, geschikt voor het glasvezelnetwerk. Bepalend daarvoor is de wens als gebruiker. In de praktijk is het wel zo dat intensieve gebruikers van een computer via de glasvezel eerder zullen kiezen voor een 'snelle' computer. Voor normaal privégebruik voldoet iedere computer die via de juiste kabel met de juiste pluggen en een netwerkkaart verbonden is met het modem. 

  • Kan ik een vast IP-adres aanvragen?

   Het is niet in iedere gemeente mogelijk om een vast IP-adres aan te vragen, neem voor de mogelijkheden contact op met onze klantenservice.

  • Hoe kan ik mijn internetsnelheid testen?

   Via onderstaande link kunt u de snelheid van uw internetverbinding testen. Om ervoor te zorgen dat u een zo precies mogelijk meetresultaat bereikt, is het van belang dat er geen andere programma's gebruikt worden op het moment dat de test uitgevoerd wordt.

    

   Een router kan de uitslag van de test ook sterk beïnvloeden doordat deze de internetsnelheid kan beperken. De speedtest is alleen goed uit te voeren wanneer u de computer rechtstreeks op het modem aansluit.

   >> Start de speedtest

  • Wat is IPv6 ?

   IP-adres
   IP staat voor Internet Protocol. Het is het protocol, de “computertaal” waarmee alle computers die wereldwijd via internet communiceren verbonden zijn. De huidige versie 4 van IP (IPv4) bestaat al sinds 1984.

   Waarom IPv6?
   De vraag naar IP-adressen groeit iedere dag door nieuwe aansluitingen op internet en omdat steeds meer apparaten zoals mobiele telefoons, tv's en stereo's via internet communiceren. De beschikbare adressen in het huidige systeem IPv4 zijn bijna allemaal op. Wanneer het laatste adres in gebruik wordt genomen, is internet vol en kunnen er geen nieuwe computers meer bij. Dit zou in Europa al in 2012 kunnen gebeuren. In Azië zijn de adressen al op. Door over te stappen op IPv6 kan internet gewoon doorgroeien.

   Wat doet OnsBrabantNet met IPv6?

   IPv6 is inmiddels beschikbaar voor onze abonnees. Hiervoor dient u wel in het bezit te zijn van een router welke geschikt is voor IPv6 via 6RD (Rapid Deployment).

   Als u in het bezit bent van een geschikte router, kan de router middels de DHCP optie 212 automatisch geconfigureerd worden voor IPv6.


   Wat moet ik nu doen?
   U vindt hier meer informatie over IPv6 en het gebruik hiervan. 

  • Haal ik de door jullie aangegeven internetsnelheid ook echt met mijn verbinding?

   Of u deze snelheid tijdens down- en/of uploaden ook daadwerkelijk haalt hangt af van vele factoren waaronder:

   - De snelheid van de computer
     De instellingen en gebruikte software hebben invloed op de snelheid van gebruik.
   - De snelheid van de computer naar het modem
     De afstand en verbindingswijze van uw computer met het modem kan de snelheid negatief
     beinvloeden
   - De snelheid van de computer naar de router
     Een draadloze verbinding is gevoeliger voor storingen en kan dus de snelheid verminderen
   - De snelheid van de router
     De snelheid van uw draadloze netwerk is afhankelijk van de router en welke snelheid deze
     doorgeeft
   - De belasting van het netwerk
     Heeft u meerdere apparaten aangesloten? Deze gebruiken allemaal een deel van uw
     bandbreedte en verlagen dus de snelheid
   - De belasting van de verbinding tussen ons netwerk en het internetknooppunt in Amsterdam
   - De belasting van internet
     Wanneer u intensief download of op een andere wijze de verbinding belast, zullen andere
     toepassingen daardoor trager werken
   - De toegangssnelheid van de server waarmee met internet gecommuniceerd wordt
   - De snelheid en belasting van de internetserver waarmee gecommuniceerd wordt

   Tevens heeft het gebruik van Interactieve Televisie mogelijk invloed op de snelheid van uw internetverbinding. Er blijft voldoende bandbreedte over om te internetten. Alleen bij het downloaden kunt u verschil merken.

  • Hoe snel is mijn internet via de glasvezelverbinding ten opzichte van ADSL?

   Ten opzichte van ADSL is de internetverbinding via het glasvezelnetwerk een stuk sneller en stabieler/ constanter. Hoeveel sneller is afhankelijk van uw internetabonnement. Glasvezel biedt sowieso een internetverbinding waarmee u even snel kunt uploaden als downloaden. ADSL biedt dit voordeel niet. 

  • Waarom moet ik 5 minuten wachten op een nieuw IP-adres bij wisseling van computer?

   Wanneer er een ander apparaat (laptop, computer) met een andere netwerkkaart aan de internetverbinding van OnsBrabantNet aangesloten wordt, dien je 5 minuten te wachten alvorens het netwerk een nieuw IP-adres ter beschikking stelt. Het oude apparaat heeft namelijk via DHCP een IP-adres aangevraagd en dit IP-adres blijft enkele minuten gereserveerd voor dat apparaat.

   Wanneer je een ander apparaat aansluit, kan het gereserveerde IP-adres niet worden toegekend aan het nieuwe apparaat. Pas na enkele minuten vervalt de reservering. Dit is een instelling waarvoor gekozen is uit veiligheidsoverwegingen.

   IP-adres geforceerd vrijgeven:
   Je kunt zelf het IP-adres op elk gewenst moment vrijgeven, om zo op een nieuw apparaat een nieuw IP-adres aan te vragen. Voordat je de oude apparatuur verwijdert, moet je op het oude apparaat een IP-release doen. Als vervolgens het nieuwe apparaat wordt aangesloten, krijgt deze vanzelf een nieuw IP-adres. Zo niet, dan kan je een IP-release/renew doen.

   IP-release/renew onder Windows gaat als volgt:
   1. Klik op Start
   2. Klik op uitvoeren
   3. Typ: cmd
   4A. Typ in het DOS-scherm: IPconfig / release (enter)
   4B. Typ in het DOS-scherm: IPconfig / renew (enter)

  • Wie legt glasvezel aan?

   Glasvezel wordt in Nederland aangelegd door glasvezel-aannemersbedrijf Reggefiber. Voor informatie over de aanleg van glasvezel, kun je terecht op: www.eindelijkglasvezel.nl

  • Wat zijn nieuwsgroepen?

   Een nieuwsgroep is een verzameling berichten (postings) over een specifiek onderwerp. Iedereen die dat wil, kan de in de nieuwsgroep verstuurde berichten lezen, erop reageren of zelf een bijdrage leveren. Een nieuwsgroep is in feite een lijst van openbare e-mails. Omdat een nieuwsgroep altijd gewijd is aan een specifiek onderwerp, is het voor geïnteresseerden boeiend en informatief om te lezen en ideaal om antwoorden te krijgen op dringende vragen.

   Voor de specificaties van onze newsserver verwijzen we je graag naar "Wat zijn de specificaties voor het downloaden van nieuwsgroepen"

  • Wat zijn de specificaties voor het downloaden via nieuwsgroepen?

   Het adres van onze newsserver is news.onsbrabantnet.nl
   Voor het gebruik hiervan dien je aangesloten te zijn op ons netwerk. Hier zijn verder geen inloggegevens voor nodig.

   De volgende specificaties zijn voor deze dienst van toepassing:
   - Geen datalimiet
   - Retentietijd: > 60 dagen
   - Max. aantal sessies per IP: 4
   - Max. download snelheid per sessie: 512 kbps
   - Max. download snelheid voor 4 sessies: 2000 kbps
   - Aantal nieuwsgroepen: ongeveer 120.000

   N.B. De meeste "news clients" geven de snelheid aan in kilo Bytes per seconden; 2000 kbps ( 2000 kilo bits per seconden) = 250 KB/s (kilobyte per seconde).

  • Worden er bepaalde newsservers geblokkeerd?

   Je hebt volledige toegang tot elke (betaalde) newsserver.

  • Ik heb een andere router of computer aangesloten en sindsdien kan ik niet meer internetten, hoe komt dit?

   Wanneer je een ander apparaat met een andere netwerkkaart op de internetverbinding van OnsBrabantNet aansluit, dien je 5 minuten te wachten alvorens het netwerk een nieuw IP-adres ter beschikking stelt.

   Meer informatie vind je bij "Waarom moet ik 5 minuten wachten op een nieuw IP-adres bij wisseling van computer?"

  • Ik heb alles ingesteld volgens de handleiding. Waarom werkt mijn internetverbinding alsnog niet?

   - Controleer of je een UTP netwerkkabel hebt gebruikt en of deze is aangesloten op de juiste netwerkpoort van het modem (poort 1 t/m 3).

   - Verwijder routers die tussen het modem en de computer staan en test de verbinding opnieuw. Werkt deze nu wel, dan kloppen de instellingen van de router waarschijnlijk niet.

   - Controleer de DNS-instellingen van de computer met behulp van de handleiding.

   - Schakel firewalls of antivirusprogramma's tijdelijk uit of verwijder ze. Het komt vaak voor dat deze progamma's de verbinding naar buiten blokkeren. We raden wel aan een kopie van het antivirusprogamma of firewall op te slaan.

   - Scan de computer op spyware en virussen. Soms zorgen deze bestanden ervoor dat je geen verbinding met internet kan maken.

  • Ik kan wel e-mailen maar geen webpagina's bekijken, wat nu?

   - Scan de computer op spyware en virussen. Deze kunnen namelijk een deel van de verbinding onbruikbaar maken.

   - Schakel in Internet Explorer onder het menu : Extra --> Internetopties--> Verbindingen--> LAN- instellingen, alle opties uit.

   - Installeer Internet Explorer opnieuw. Helpt dit niet, probeer dan eens een andere browser. Denk hierbij aan Mozilla Firefox of Google Chrome.

  • Ik verlies telkens mijn IP-adres, wat nu?

   Vaak blijkt dit veroorzaakt te worden door de PowerManagement van de netwerkkaart die deze op standby zet.
   Dit kan je als volgt oplossen:

   Stap 1
   Druk op: Start - Configuratiescherm - Network connections

   Stap 2
   Klik met de rechtermuisknop op de netwerkkaart die "connected" is.

   Stap 3
   Klik op "Properties"/ "Eigenschappen".

   Stap 4
   Klik op "Configure" naast de netwerkkaart naam.

   Stap 5
   Ga naar het laatste tabblad (Power Management / Energie beheer) , en zorg dat daar alle vinkjes uitstaan.

  • Hoe voer ik een trace route uit?

   Je kunt een trace route uitvoeren op het moment dat een website niet bereikbaar is.
   Dit doe je als volgt:

   Stap 1
   - Klik op uitvoeren
   - Typ "cmd"
   - Typ "tracert <hier typ je het adres van de website die onbereikbaar is>"


   Je krijgt dan allerlei informatie in het DOS venster te zien.
   Dit ziet er ongeveer zo uit:

   Tracing route to 66.249.93.99 over a maximum of 30 hops

   1 <1 ms <1 ms <1 ms 10.110.0.2
   2 <1 ms <1 ms <1 ms 84.35.81.158
   3 4 ms 4 ms 4 ms 84.35.80.33
   4 4 ms 3 ms 4 ms 84.35.80.21
   5 4 ms 4 ms 4 ms 84.35.80.1
   6 6 ms 5 ms 5 ms 212.23.59.233
   7 6 ms 4 ms 5 ms 212.23.41.137
   8 5 ms 5 ms 5 ms 212.23.41.185
   9 7 ms 6 ms 5 ms 195.69.145.100
   10 9 ms 8 ms 8 ms 64.233.175.246
   11 9 ms 8 ms 8 ms 72.14.233.83
   12 10 ms 12 ms 20 ms 66.249.94.46
   13 9 ms 9 ms 9 ms 66.249.93.99

   Stap 2
   Omdat je problemen ondervindt, is de kans groot dat er in plaats van IP-adressen veel regels met "*******" verschijnen. Als dat gebeurt, kan je de trace afbreken met behulp van CTRL-C.

   Stap 3
   Je kan het volledige resultaat van de trace route in het DOS venster als volgt kopiëren : rechtermuisklik in het DOS venster, klik op markeren, selecteer met de muis het resultaat, druk op Enter. Vervolgens kan je de uitkomst mailen naar info@onsbrabantnet.nl

  • Wat doet OnsBrabantNet zodat ik veilig online kan?

   Het Security Team van OnsBrabantNet heeft bepaalde beveiligingsmaatregelen getroffen zoals een spamfilter met virusscanner. Er zijn ook bepaalde netwerkpoorten geblokkeerd om de verspreiding van virussen en spam te voorkomen.

   Wanneer het OnsBrabantNet Security Team een incident binnenkrijgt zullen ze deze proberen te verifiëren. Als blijkt dat een verbinding onrechtmatig gebruikt wordt zal deze in quarantaine worden geplaatst. Als dit u overkomt kunt u contact opnemen met de klantenservice om de verbinding weer vrij te laten geven. Voordat wij de verbinding vrijgeven moet u het vastgestelde probleem oplossen. Kijk voor meer informatie bij: Kan mijn verbinding afgesloten worden van jullie netwerk, als deze besmet is met een virus?

   Wanneer u overlast ondervindt vanaf een OnsBrabantNet verbinding dan kunt u dit melden via het e-mailadres abuse@edutel.nl. Let hierbij op dat u altijd voldoende bewijslast meestuurt zoals logfragmenten of headers van e-mailberichten.

  • Kan mijn verbinding afgesloten worden van jullie netwerk, als deze besmet is met een virus?

   Wanneer een computer niet of onvoldoende beveiligd is en besmet raakt, kan het zijn dat deze tijdelijk wordt afgesloten van internet. Hiermee trachten wij de overlast die een geïnfecteerde computer veroorzaakt te beperken. Om toch de gereedschappen te geven waarmee u de computer weer beveiligd kunt krijgen wordt uw computer in een quarantainenetwerk geplaatst. Hierdoor krijgt u slechts toegang tot een beperkt aantal websites, namelijk die van virusscanners, firewalls, windowsupdate, etc. Pas wanneer u de computer goed heeft beveiligd en eventuele virussen hebt verwijderd kan de klantenservice de quarantaine opheffen.

   Houd hierbij rekening dat het minimaal 24 uur duurt voordat de verbinding uit quarantaine geplaatst wordt. De enige manier om dit te voorkomen is ervoor te zorgen dat de computer goed beveiligd is, zodat de computer niet in quarantaine geplaatst hoeft te worden.

  • Welke soort computervirussen zijn er?

   Veel virussen worden via de e-mail verspreid, vermomd als onschuldige bijlage, foto's, wenskaarten of geluidsbestanden. Een virus wordt actief wanneer u dit bestand opent. Edutel, de leverancier van de diensten internet en e-mail, scant alle inkomende en uitgaande e-mailberichten op virussen en filtert de meeste er uit. Virussen verspreiden zich ook via internet, ze zitten dan verstopt in illegale software en andere bestanden of programma’s die u kunt downloaden.

   Een virus is een programmaatje dat misbruik maakt van uw internetverbinding, en/of de werking van de computer verstoort. Een virus kan verschillende dingen doen, zoals het beschadigen of verwijderen van gegevens op de computer, uw internetverbinding misbruiken om spam te versturen, of zelfs alles op de harde schijf wissen.

   Ook vindt u op internet zogeheten wormen. Een worm is een virus dat zichzelf kan verspreiden zonder dat je iets doet. Een worm maakt vaak gebruik van beveiligingslekken in software. Het is erg belangrijk dat u uw software en besturingssysteem up-to-date houdt.

   Ook is het erg belangrijk dat u de computer voorziet van goede anti-virus software. Veel software fabrikanten brengen regelmatig updates en patches uit om beveiligingslekken te dichten en andere fouten eruit te halen.

   Veel mensen denken dat het updaten van hun besturingssysteem voldoende is. Er wordt echter veel andere software gebruikt zoals bijvoorbeeld een Acrobat reader, een alternatieve browser (Firefox of Opera), en plug-ins (bijvoorbeeld Flash, Java en Quicktime etc).

   Via de onderstaande link kunt u een programma downloaden (of de computer on-line laten scannen) dat alle software op de computer in kaart brengt en controleert of bepaalde software updates nodig zijn. Dit programma geeft ook direct de mogelijkheid de updates te downloaden en te installeren. 
   http://secunia.com/vulnerability_scanning/

   Beveiligingschecklist

   Middels onderstaande checklist kunt u controleren of uw computer en thuisnetwerk goed beveiligd zijn:

   - Gebruik anti-virus software en een firewall;
   - Trap niet in Phishing e-mails;
   - Bescherm de computer tegen spyware;
   - Installeer updates en patches;
   - Beveilig het draadloze netwerk;
   - Kies sterke wachtwoorden;
   - Denk altijd na voordat u ergens op klikt of een e-mail beantwoord.

  • Heb ik een firewall nodig op mijn computer?

   Wij adviseren een firewall te gebruiken, om je tegen hackers te beschermen. Er zijn twee soorten firewalls, namelijk een extra kastje dat tussen de modem en computer geplaatst kan worden (router), of een programma dat geïnstalleerd kan worden op de computer. Elk soort heeft zo zijn voordeel. De hardwarematige firewall is wat duurder maar kan wel meerdere computers tegelijk beveiligen. De softwarematige firewall kan de computer enigzins vertragen.

   Voor de aanschaf van een firewall, verwijzen wij graag naar uw computerleverancier.

  • Wat is phishing en wat kan ik er aan doen om dit te voorkomen?

   Met enige regelmaat worden door cybercriminelen ongewenste e-mailberichten verzonden uit naam van bedrijven of bekenden. Deze e-mailberichten lijken op het eerste gezicht afkomstig van een bekende of betrouwbare afzender.

   Als afzender staat bijvoorbeeld een e-mailadres van iemand uit uw kennissenkring vermeld, maar in werkelijkheid is dit niet het adres waarvan het e-mailbericht verzonden is. De werkelijke afzenders van dit soort berichten zijn cybercriminelen die er op uit zijn om gevoelige gegevens te achterhalen om deze vervolgens te misbruiken.

   Slecht taalgebruik
   Vaak zijn dit soort frauduleuze berichten eenvoudig te herkennen aan het slechte taalgebruik. De berichten zijn meestal geschreven in slechte Nederlandse zinnen die vol zitten met taalfouten en rechtstreeks afkomstig zijn van vertaalcomputers. Andere berichten zijn zelfs volledig in het Engels. Dit soort berichten bevatten vaak bijlagen met dubieuze bestanden of links naar vreemde pagina’s. Het is erg belangrijk dat u niet op dit soort links klikt en bestanden in de bijlagen van deze berichten niet opent.

   Blacklist
   Door het misbruik dat voortkomt uit reacties op deze ongewenste berichten kan het voorkomen dat wij door grote buitenlandse internet providers tijdelijk op een zogenaamde ‘blacklist’ gezet worden. Dit betekent dat het gedurende een periode van zo’n 24 uur niet mogelijk is om berichten te verzenden aan bijvoorbeeld ‘@hotmail.com’, ‘@yahoo.com’ of ‘@aol.com’ e-mailadressen.

   Reageer niet op dubieuze e-mailberichten
   Wij verzekeren dat wij geen e-mailberichten in het Engels of in slecht Nederlands zullen sturen. Ook zullen wij nooit via e-mail vragen om wachtwoorden of inloggegevens. Bij twijfel of een bericht echt van ons afkomstig is mag u altijd contact opnemen met onze klantenservice.

   Wij raden aan om NIET op dit soort berichten te reageren en deze direct uit uw mailbox te verwijderen. Klik ook zeker niet op de links in dit soort berichten. 

  • Wat is spyware/ adware en wat kan ik doen om deze te verwijderen?

   Veel internetters hebben spyware op hun computers staan. Spyware houdt uw surfgedrag bij en kan bepaalde persoonlijke gegevens doorsturen naar mensen die hier misbruik van maken door bijvoorbeeld identiteitsfraude.

   Adware zijn programmaatjes die (continu) ongewenste reclame laten zien en vaak zorgen voor een trage computer of internetverbinding. Wij raden dan ook aan om anti-spyware en anti-adware te installeren op de computer zoals de gratis Windows Defender van Microsoft. Deze is verkrijgbaar via de Microsoft website: 

   http://www.microsoft.com/windows/products/winfamily/defender/

  • Waarom moet ik regelmatig mijn computer updaten?

   Om te voorkomen dat hackers uw computer binnen dringen, adviseren wij de computer up-to-date te houden. Software updates zorgen voor het dichten van eventuele gaten in uw software. Deze updates worden security updates genoemd.

  • Hoe kan ik mijn draadloze netwerk beveiligen?

   Met een aantal veranderingen in de instellingen op de router is deze te beveiligen, zodat anderen uw internetverkeer niet kunnen lezen en u zelf bepaalt wie er gebruik van mag maken. Standaard zijn alle beveiligingsopties uitgeschakeld, zodat u snel aan de slag kunt.

   WPA is een methode om de gegevens, die u via het draadloze netwerk verstuurd, te versleutelen en om mensen die illegaal gebruik maken van uw verbinding tegen te gaan. De beveiliging die wij aanraden voor thuisnetwerken is WPA2-PSK. In de handleiding van de router staat meer informatie over hoe u dit kunt instellen.

  • Welke TCP-poorten zijn afgeschermd?

   De volgende TCP-poorten (in en uitgaand) worden afgesloten op de borderrouter, zodat deze niet door hackers gebruikt kunnen worden als backdoor om computers over te nemen.

   Poort

   TCP/UDP

   Virus (variant)

   Normaal gebruikt voor

   135

   TCP/UDP

   Nachi / Blaster

   MS RPC

   136

   TCP/UDP

    

   Profile NS (niet meer in gebruik)

   137

   TCP/UDP

   Bugbear

   NetBIOS NS en Reverse DNS

   138

   TCP/UDP

    

   NetBIOS datagram

   139

   TCP/UDP

    

   NetBIOS session en file sharing

   445

   TCP/UDP

   Sasser

   SMB

   25

   TCP

   Spam

   SMTP (uitgaande email)*

   * afgesloten voor gebruikers zonder vast IP adres. Deze gebruikers hebben op deze poort alleen toegang tot de OnsBrabantNet mailserver.

  • Mijn verbinding is in quarantaine geplaatst, wat nu?

   Een blokkade die is opgelegd door Abusedesk kan vervelend zijn, maar dit is een noodingreep om meer overlast of problemen te voorkomen. Er is dan ook altijd een goede reden voor. Wanneer uw aansluiting geblokkeerd is kunt u nog wel een aantal sites bereiken zodat u de problemen op uw computer(s) op een veilige manier op kunt lossen. Welke sites u bij een blokkade precies nog kunt bereiken vindt u bij "Welke websites kan ik nog bezoeken als mijn verbinding in quarantaine is geplaatst?".

   Wij brengen u altijd telefonisch of schriftelijk op de hoogte van de blokkade. Hierbij geven wij u uitleg waarom de blokkade is opgelegd en wat u kunt doen om dit op te lossen.


   U dient de volgende stappen te ondernemen om de verbinding weer vrij te geven:

   1.Updaten of installeren van een virusscanner . Hieronder volgen verschillende gratis virusscanners:
   - Avast antivirus - http://www.avast.com
   - AVG - http://free.avg.com
   - Panda Cloud Antivirus - http://www.cloudantivirus.com
   - AVIRA - http://www.free-av.com
   - ClamXav - http://www.clamxav.com - Alleen voor Apple computers
   - iAntiVirus - http://iantivirus.com - Alleen voor Apple computers

   Welke andere anti-virus programma's u nog meer kunt bereiken vindt u bij "Welke websites kan ik nog bezoeken als mijn verbinding in quarantaine is geplaatst?".

   2.Updaten van het geïnstalleerde besturingssysteem ( Windows, Mac, Linux etc).

   3.Updaten van eventuele applicaties en/of webapplicaties.

   4. Beveiligen van het draadloze netwerk.

   5. Wanneer u zelf een mailserver heeft dient u deze goed te beveiligen zodat het geen open-relay server is.

   Wanneer u deze stappen hebt uitgevoerd kunt u contact opnemen met de klantenservice om de verbinding weer vrij te laten geven.

  • Open DNS resolvers

   Een Open Resolver kan door kwaadwillenden onder andere gebruikt worden om een DDoS-aanval uit te voeren.

   Hieronder leggen we uit hoe je open DNS resolvers in Windows Server en Linux uit kunt schakelen.

   Windows Server*

       Als je ingelogt bent op je server open je ' DNS-beheer'.
       Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de betreffende DNS-server en klik op 'Eigenschappen'.
       Hierna selecteer je 'Geavanceerd'.
       Onder 'Serveropties' selecteert je 'Recursie uitschakelen'.
       Open DNS resolvers op je server zijn nu uitgeschakeld.

   *Hiermee sluit je ook het resolving voor intern gebruik af.

   Linux

   We nemen hier aan dat je Bind draait als DNS server.
   In Bind schakel je open DNS resolvers uit door de volgende regels toe te voegen in de options sectie van named.conf:

   allow-transfer {"none";};
   allow-recursion {"none";};
   recursion no;

   Uitschakelen op de router.

   Controleer of je router thuis geen Open resolver is!

   Ga hiervoor naar: http://www.openresolver.nl/ en vul het IP-adres van je internetaansluiting thuis in.

   Ga naar http://www.whatismyip.com/ voor het achterhalen van je IP-adres.

   Kopieer vervolgens dit IP-adres in het invulveld op http://www.openresolver.nl/ Klik vervolgens op ‘Controleer Resolver’ en bekijk het resultaat.

   Wanneer er geconstateerd wordt dat je router een Open Resolver is, dan zul je zelf actie moeten ondernemen om het misbruik van jouw thuis router te voorkomen.
   In de firewall kan bijvoorbeeld port 53 geblokkeerd worden of de Resolver-service kan uitgezet worden voor de WAN- of internetzijde.

   Indien je niet over de kennis beschikt om dit zelf te doen, raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzing of een deskundige.
   Vaak zijn er ook updates voor de software op de router waarin de optie (later) is toegevoegd.

  • Welke websites kan ik nog bezoeken als mijn verbinding in quarantaine is geplaatst?

   Wanneer u in quarantaine geplaatst bent, kunt u enkel nog onderstaande websites bereiken. Hiermee stellen wij u in staat om de problemen op uw computer(s) op een veilige manier op te lossen.

    

   Anti-virus software
   symantec.com
   mcafee.com
   nai.com
   avast.com
   grisoft.com
   avira.com
   free-av.com
   trendmicro.com
   bitdefender.com
   norman.com
   pandasecurity.com
   malwarebytes.org
   avg.com
   f-secure.com
   kaspersky.com
   clamxav.com
   iantivirus.com

    

   Security software
   secunia.com
   surfright.nl
   zonelabs.com
   zonealarm.com

    

   Besturingssystemen
   apple.com
   microsoft.nl
   microsoft.com
   windowsupdate.com

    

   Overige websites
   edutel.nl
   onsneteindhoven.nl
   on.nl
   onsnetnuenen.nl
   onsnet.nu
   onsbrabantnet.nl
   mijnbrabantnet.nl
   security.nl
   virusalert.nl
   adobe.com
   download.com
   gmail.com
   hotmail.com
   waarschuwingsdienst.nl
   live.com
   live.nl
   outlook.com
   yahoo.com

 • Bellen
  • Hoe wijzig ik mijn gegevens in de telefoongids?

   Om je gegevens in de telefoongids aan te passen raden wij aan de website www.mijnnummervermelding.nl te bezoeken en de volgende stappen te doorlopen.

   - Vul op de website je vaste telefoonnummer in (je wordt vervolgens op dit nummer gebeld en ontvangt een pincode).

   - De pincode die je ontvangen hebt dient ingevoerd te worden op de website.

   Er wordt een overzicht van de persoonsgegevens getoond waar de velden voor je voorletters, voornaam, tussenvoegsel(s) en achternaam aangepast kunnen worden.

   - Geef aan in welk bestand de wijziging opgenomen moet worden (online telefoongids en/of gedrukte telefoongids).

   - Er wordt een overzicht getoond van de gewijzigde gegevens. Indien de gegevens kloppen dien je hier akkoord mee te gaan.

   Houd er rekening mee dat je maar een keer per 30 dagen je gegevens kan wijzigen.

  • Hoe kan ik extra diensten aanvragen?

   U kunt eenvoudig extra diensten aanvragen via uw MijnBrabantNet omgeving. Hier logt u in met uw persoonlijke profiel. Diensten aanvragen op MijnBrabantNet gaat direct en snel. Natuurlijk staan wij u ook graag telefonisch te woord via 040 780 7800. 

   Extra opties worden direct aan uw abonnement toegevoegd. U kunt deze extra diensten niet annuleren, maar wel maandelijks aan- en/of uitzetten via MijnBrabantNet

  • Hoe kan ik mijn telefoonnummer(s) en bijbehorende gegevens op laten nemen in de telefoongids?

   Tijdens de aanvraag kun je aangeven of je jouw telefoonnummer en bijbehorende gegevens wilt laten opnemen in de telefoongids.

   Standaard vermelding
   Onder je woonplaats worden de door jou opgegeven naam (achternaam en voorletters of voornaam), adres, postcode en telefoonnummer vermeld.

   Afwijkende vermelding
   Wanneer je een vermelding wenst die afwijkt van de standaard vermelding, kan dit niet door ons worden verzorgd. Je dient de vermelding dan zelf aan te vragen bij het desbetreffende medium, dat afhankelijk van je wensen een vergoeding zal vragen voor de vermelding.

  • Hoe kan ik mijn voicemail inschakelen en uitschakelen?

   Je kunt je voicemail in- en uitschakelen door de volgende nummers te bellen vanuit je eigen aansluiting:

   Uitschakelen: 1230
   Inschakelen: 1231

   Daarnaast kun je de voicemail uitschakelen via de dienstenpagina.
   Dit kun je doen bij voicemail instellingen door deze ''aan'' of ''uit'' te klikken.

  • Hoe kan ik mijn voicemailaankondiging wijzigen?

   Door met je vaste telefoon (gratis) te bellen naar 1233, kom je in het voicemailmenu. Toets vervolgens 2 om de voicemailaankondiging te wijzigen.

  • Hoe activeer ik Voicemail2Email?

   Indien je gebruik wenst te maken van Voicemail2Email dien je de volgende stappen te doorlopen.

   1.    Ga naar je 
   klantenpagina
   2.    Vul je klantnummer en wachtwoord in
   3.    Ga naar ‘Mijn diensten’ en kies ‘Telefonie’
   4.    Klik bij ‘Mijn instellingen’ op ‘Bekijken’
   5.    Onderaan de pagina activeer je Voicemail2Email. Hier vul je direct de e-mailadressen in waarop je de voicemailberichten wilt ontvangen

  • Hoe deactiveer ik Voicemail2Email?

   Indien je geen gebruik meer wenst te maken van Voicemail2Email dien je de volgende stappen te doorlopen.

   1.    Ga naar je klantenpagina
   2.    Vul je klantnummer en wachtwoord in
   3.    Ga naar ‘Mijn diensten’ en kies ‘Telefonie’
   4.    Klik bij ‘Mijn instellingen’ op ‘Bekijken’
   5.    Onderaan de pagina kun je per e-mailadres Voicemail2Email deactiveren.

  • Hoe stel ik de functie doorschakelen in?

   Je kúnt doorschakelen in- en uitschakelen door de volgende handelingen uit te voeren vanaf je vaste telefoon:

   Inschakelen: Wacht op de kiestoon en toets *21*telefoonnummer# en wacht op de mededeling dat het nummer doorgeschakeld is.
   Uitschakelen: Wacht op de kiestoon en toets #21# (verbinding verbreken).

   Daarnaast kan je doorschakelen instellen via de dienstenpagina.
   Dit kun je doen bij de doorschakel instellingen door deze ''aan'' of ''uit'' te klikken.

  • Hoe stel ik een bellimiet in?

   Je kunt via het wijzigingsformulier een bellimiet instellen, hiervoor vragen we je om een maximaal bedrag aan te geven.

  • Wat is een wisselgesprek?

   Door middel van wisselgesprek is het mogelijk om eenvoudig een tweede telefoongesprek aan te nemen zonder het eerste gesprek te verbreken.

  • Hoe kan ik wisselgesprek in/uitschakelen?

   Je kunt een wisselgesprek in- en uitschakelen door de volgende handelingen uit te voeren vanaf je vaste telefoon:

   Inschakelen: Wacht op de kiestoon en toets *43#.
   Uitschakelen: Wacht op de kiestoon en toets #43#.

  • Hoe weet ik of wisselgesprek in- of uitgeschakeld is?

   Je controleert of de dienst aan of uit staat middels de volgende code: *#43#.
   2 lange piepjes = aan, 3 korte piepjes = uit.

  • Hoe werkt een bellimiet?

   Je kunt ervoor kiezen om een bellimiet, oftewel maximale hoogte, in te laten stellen op de maandelijkse telefoonrekening.

   Hiermee voorkom je een onverwacht hoge telefoonrekening.

   Wanneer je de bellimiet bereikt, wordt de telefoonlijn automatisch geblokkeerd, zodat je niet langer betaalde gesprekken kunt voeren (je kunt nog wel gebeld worden). Voordat je de bellimiet daadwerkelijk bereikt krijg je een waarschuwing te horen.

   Je kunt desgewenst contact opnemen met de klantenservice om het bedrag van de bellimiet te verhogen.

   Let op: Telefoongesprekken worden eens per uur verwerkt op de factuur en alleen als ze op dat moment beëindigd zijn. Dit kan van invloed zijn op de bellimiet. Wanneer je bijvoorbeeld binnen een uur veel en/of zeer dure gesprekken voert, is het mogelijk dat je de bellimiet overschrijdt zonder een waarschuwing te krijgen. Pas na een uur worden de gemaakte kosten van deze gesprekken namelijk opgeteld op de factuur en vergeleken met je bellimiet. Op dat moment volgt een waarschuwing (bij verbruik tussen de 80 en 100% van de bellimiet) of blokkade (bij overschrijding van het bellimiet). De dienst bellimiet is dan ook indicatief en er kunnen geen rechten tot restitutie van gesprekskosten aan worden ontleend.

  • Hoe lang worden voicemailberichten bewaard?

   Voicemailberichten worden maximaal 21 dagen bewaard.

  • Kan ik meer dan twee telefoonlijnen krijgen?

   Helaas is dit niet mogelijk.

  • Kan ik mijn nummerherkenning uitschakelen?

   Ja, je kunt ervoor kiezen om je nummer niet zichtbaar mee te zenden. Dit kun je aanpassen op de dienstenpagina.

   Bij nummer instellingen kun je de optie anoniem bellen ''aan'' of ''uit'' zetten.

  • Wat kan ik doen bij telefonische overlast (plaagbellers)?

   Wannneer je telefonische overlast hebt van ongewenste oproepen mogen wij, in verband met de privacywetgeving, slechts beperkte informatie verschaffen over de herkomst van deze oproepen. Afhankelijk van de oorzaak van de ongewenste oproepen is een onderzoek door ons al dan niet mogelijk of zinvol. In een aantal gevallen kun je zelf actie ondernemen om deze overlast tegen te gaan.

   Wanneer verrichten wij geen onderzoek:

   Oproepen van callcenters
   Kenmerken:
   Je wordt overdag, behalve op zondag, en wisselende tijdstippen gebeld door een belcomputer. Nadat het belsignaal drie of vier keer is gegaan, wordt de verbinding verbroken, je hoort dan verder niets.

   Geen nummerweergave
   Je ziet geen telefoonnummer in de nummerweergave. Dit betekent niet per definitie dat het om een callcenter gaat dat je belt, want ook overheidsinstellingen, bedrijven en bekenden kunnen gebruik maken van een afgeschermd nummer.

   Als je deze oproepen niet meer wilt ontvangen, ga dan naar: www.belmenietregister.nl en schrijf je in.

   Oproepen vanuit het buitenland (telefoon of fax)
   Wij hebben niet de beschikking over contactgegevens van buitenlandse telefoonaansluitingen. Betreft het een ongewenst faxbericht, dan kun je een fax versturen naar de aansluiting waarvan het bericht afkomstig is, met het verzoek jouw telefoonnummer uit het bestand van de oproeper te verwijderen.

   SMS-berichten via de vaste telefoonlijn
   Deze berichten vallen niet binnen de categorie telefonische overlast: je ziet of hoort het mobiele nummer, je kunt deze persoon zelf benaderen.

   Wat doen wij als provider tijdens een onderzoek
   Als de telefonische overlast niet één van bovenstaande situaties betreft, dan kun je bij onze klantenservice een verzoek tot onderzoek indienen. Je dient dan de data en tijden van een periode van twee weken door te geven aan ons. Wij zullen binnen een periode van 5 werkdagen proberen te achterhalen door wie de overlast wordt veroorzaakt. Het incident wordt daarna overgedragen aan de betreffende telefonieprovider waar het nummer zich bevindt, zodat deze actie kan ondernemen.

   De uitslag van dit onderzoek mag helaas niet bekend worden gemaakt in verband met de privacywetgeving. De gegevens zijn wel beschikbaar voor justitie in het geval dat je aangifte hebt gedaan.

  • Werkt de dienst collect call via OnsBrabantNet?

   Ja, deze dienst werkt via OnsBrabantNet.

  • Kan ik nog bellen en gebeld worden als mijn bellimiet is overschreden?

   Je kunt nog wel gebeld worden als je het bellimiet hebt overschreden.
   Bij overschrijding van het bellimiet wordt alleen het bellen vanaf de eigen telefoonlijn geblokkeerd. Je kunt in dat geval geen betaalde telefoonnummers meer bellen.

   Nummers welke niet geblokkeerd worden door een overschreden bellimiet:
   - 112
   - 1233 (voicemail)
   - OnsBrabantNet en ON nummers
   - 0800-nummers
   - 040 780 7800 (OnsBrabantNet klantenservice)

  • Is sms'en via de vaste telefoonlijn van OnsBrabantNet mogelijk?

   Ja, het is wel mogelijk om via de vaste telefoon op het netwerk van OnsBrabantNet smsjes te ontvangen. Het is echter niet mogelijk om met je vaste telefoon via de verbinding van OnsBrabantNet smsjes te versturen. Dit is een aparte dienst die momenteel nog niet wordt aangeboden door OnsBrabantNet.

  • Kan ik via OnsBrabantNet ook internationaal bellen via 0900-nummers?

   Ja, Internationaal bellen via 0900-nummer (bijv. Telediscount) is mogelijk.

  • Is het mogelijk om het bellen naar 06- / 09xx-nummers of internationale nummers te blokkeren?

   Ja, het is mogelijk om deze te blokkeren. Je kunt dit doen via de online dienstenpagina.
   Je kunt ook contact opnemen met de klantenservice.

  • Wat houd de dienst onbeperkt bellen in?

   Onbeperkt Bellen Vast

   Onbeperkt Bellen naar vaste nummers in Nederland (aanvullend bij Bellen): € 6,- per maand. Je belt dan ook onbeperkt naar 085-, 088-, 14xy- en 116xyz-nummers.
   (met uitzondering van 090x-, 066-, 084-, 087-, 18xy-, 06760-nummers)

    

   Onbeperkt Bellen Vast & Mobiel

   Onbeperkt bellen naar vaste én mobiele nummers in Nederland voor slechts € 15,- per maand.

  • Zijn er extra kosten verbonden aan het doorschakelen?

   Wanneer je de dienst Bellen Basis afneemt beschik je standaard over de dienst doorschakelen. Je kunt zelf bepalen of er wel of geen gebruik gemaakt wordt van deze dienst, hier zijn geen extra kosten aan verbonden. Houd er rekening mee dat de gesprekskosten van je eigen telefoon naar het toestel waarnaar je bent doorgeschakeld in rekening worden gebracht.

  • Waarom werkt nummerweergave niet op mijn toestel?

   Om gebruik te kunnen maken van nummerweergave moet de telefoon het nummerweergave systeem DTMF ondersteunen. Bekijk in de handleiding van de telefoon of het toestel geschikt is voor nummerweergave, of hoe dit eventueel ingesteld kan worden.

  • Kan ik meerdere telefoons aansluiten op een telefoonlijn van OnsBrabantNet?

   Ja, het is mogelijk meerdere analoge telefoons aan te sluiten op één telefoonlijn van OnsBrabantNet. Deze telefoons werken dan niet onafhankelijk van elkaar. Als je twee telefoons aangesloten hebt op de telefoonlijn, gaan beide telefoons over wanneer je gebeld wordt. Indien je wilt bellen, kun je maar één gesprek tegelijk voeren.

   Aansluitwaarde:
   De maximale aansluitwaarde per telefoniepoort op de modem is 3. Dit houdt in dat de aansluitwaarde van de aangesloten apparatuur (telefoon, fax) op een poort opgeteld niet boven de 3 mag komen. Je vindt de aansluitwaarde op het apparaat zelf, in de handleiding of door navraag bij de leverancier.

   Voorbeeld:
   Je sluit twee telefoons aan op de telefoonlijn van OnsBrabantNet door een RJ11 snoertje in de modem (poort 1 PHONE) te steken, en de andere zijde van het snoertje in een daarvoor bestemde splitter (verkrijgbaar bij de betere telecomwinkel). Uit de splitter komen twee uitgangen voor een RJ11 stekkertje. Daarop sluit je twee RJ11 snoertjes aan, die met de andere zijde verbonden zijn met beide telefoontoestellen.

  • Kan ik mijn fax nog steeds aansluiten en gebruiken?

   Een analoog faxapparaat met een aansluitfactor onder de 3 is aan te sluiten op de telefoonpoort. De wijze waarop is afhankelijk van jouw wensen: rechtstreeks op de poort, via een faxselector, een telefoonsplitter, etc.

  • Kan ik ook mijn randapparatuur voor telefonie gebruiken?

   Als er op de huidige telefoonaansluiting gebruik wordt gemaakt van speciale apparatuur, zoals beveiliging, een zorgsysteem, pinapparaat, modem of centrale, dan adviseren wij eerst contact op te nemen met de klantenservice. De dienst Bellen Basis werkt namelijk op een glasvezelnetwerk. Dit houdt in dat de werking van randapparatuur kan afwijken van de werking op de huidige telefoonaansluiting.

  • Komt er een monteur langs om de dienst Bellen te activeren?

   Nee, de dienst wordt op afstand geactiveerd. Samen met de bevestigingsbrief, waarin staat wanneer de dienst wordt geactiveerd, ontvang je een handleiding hoe de telefoon(s) aangesloten kan worden op de modem.

  • Moet mijn telefoontoestel op tone of pulse staan?

   Sommige toestellen beschikken over een tone/pulse schakelaar. Voor Bellen Basis dient het toestel op ''tone'' te worden ingesteld. Als het toestel in de pulse-modus staat, hoor je een aantal geluidjes bij het intoetsen van een nummer in plaats van een korte toon.

  • Werkt ISDN bij de dienst Bellen Basis?

   Wanneer je op een ISDN2-aansluiting gebruik maakt van ISDN-toestellen, kunnen deze niet gebruikt worden voor de dienst Bellen Basis. In dat geval dien je een analoog telefoontoestel met druktoetsen aan te schaffen of gebruik te maken van het aanvullend aanbod.

   Meer informatie over het aanvullend aanbod Bellen vindt u bij Producten.

  • Werkt mijn huidige toestel ook op de aansluiting van OnsBrabantNet?

   Ja, wanneer:
   - Je een 'gewoon' (analoog) telefoontoestel met druktoetsen (DTMF) hebt kun je het toestel ook gewoon aansluiten op onze modem.

   - Je een ISDN2 aansluiting hebt en gebruikmaakt van een huiscentrale (Quatro Vox of HomeVox), dan gebruik je daar altijd een of meerdere analoge telefoontoestellen voor die je ook op de modem kunt aansluiten (de huiscentrale zelf kan niet aangesloten worden op de modem).

   Nee, wanneer:
   - Je op een ISDN2- aansluiting gebruikmaakt van ISDN-toestellen, kun je deze niet gebruiken bij OnsBrabantNet. In dat geval dien je een analoog telefoontoestel met druktoetsen aan te schaffen.

  • Wat is voicemail?

   Wanneer je gebruikmaakt van telefonie van OnsBrabantNet, beschik je standaard over voicemail. De voicemail neemt een gesprek op als een oproep na 30 seconden niet is beantwoord. Het voicemailmenu is alleen vanaf de eigen telefoon bereikbaar door (gratis) te bellen naar 1233.

  • Waarom hoor ik geen kiestoon wanneer ik mijn telefoon opneem?

   Wanneer je geen kiestoon hoort wanneer je de telefoon opneemt kunnen er meerdere oorzaken zijn. Om het probleem op te lossen adviseren wij om onderstaande stappen te volgen.

   - Controleer eerst of je toch kunt
   bellen. Er zijn namelijk verouderde draadloze telefoonstations die problemen hebben met VOIP-telefonie. Ze laten geen kiestoon horen, terwijl je wel kunt bellen en gebeld worden.

   - Controleer of de telefoonkabel goed is aangesloten op de aansluiting PHONE 1 van het modem.

   - Sluit de telefoon direct aan op de aansluiting PHONE 1 van de modem. Dus zonder de lange binnenhuisbekabeling te gebruiken.

   - Bij problemen met de tweede lijn: sluit de telefoon direct aan op de aansluiting PHONE 2 van de modem. Dus zonder de lange binnenhuisbekabeling.

   Wanneer bovenstaande oplossingen niet het gewenste resultaat met zich mee brengen kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice

  • Waarom is de geluidskwaliteit slechter dan ik gewend ben?

   Wanneerde geluidskwaliteit slechter is dan je gewend bent kan dit meerdere oorzaken hebben. Om het probleem op te lossen adviseren wij om onderstaande stappen te volgen.

   - Controleer de bekabeling en sluit de telefoon direct aan op de modem (zonder splitters). Het liefst met een korte kabel.

   - Vervang de draadloze telefoon door een telefoon die je met een kabel aansluit op de modem en controleer de geluidskwaliteit.


   Wanneer bovenstaande oplossingen niet het gewenste resultaat met zich mee brengen kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice

  • Waarom kan ik sommige nummers niet bereiken?

   Noteer de telefoonnummers en de tijdstippen waarop je deze nummers hebt gebeld en neem contact op met onze klantenservice. Zij kijken aan de hand van deze informatie waar het probleem ligt en lossen dit op.

  • Waarom is mijn telefoonnummer niet bereikbaar voor bepaalde personen?

   Waarschijnlijk kloppen de instellingen niet van de persoon door wie je gebeld wordt. Dit probleem komt vooral voor bij buitenlandse bedrijfsnummers. De telefonieprovider van de persoon die jou probeert te bellen moet dit oplossen.

   Wanneer je niet gebeld kan worden door abonnees van andere providers, neem dan contact op met de klantenservice. Het is handig als je de volgende informatie bij de hand hebt:
        - Vanaf welke provider ben je onbereikbaar: UPC, KPN, Ziggo of…?
        - Vanaf welke telefoonnummers ben je niet bereikbaar?
        - Op welke datum is het nummer overgenomen?

  • Ik heb een extra dienst stopgezet maar deze is nu nog actief. Hoe kan dit?

   De opzegtermijn van een extra dienst is 1 maand. Zet u een extra dienst uit? Dan is deze nog 1 maand actief. 

  • Wat is de opzegtermijn van de extra diensten?

   Voor het stopzetten van een extra zenderpakket of Bellen Onbeperkt geldt een opzegtermijn van 1 maand.

  • Hoe kan ik extra diensten stopzetten?

   Onze extra diensten kunt u via MijnBrabantNet op ieder moment aan- en uitzetten.  Voor het stopzetten van een extra zenderpakket of Bellen Onbeperkt geldt een opzegtermijn van 1 maand. 

  • Ik kan Bellen Onbeperkt niet aanvragen, hoe kan dat?

   Om Bellen Onbeperkt aan te vragen heeft u de basisdienst Bellen nodig. Heeft u geen telefonie van OnsBrabantNet? Kijk dan hier voor meer informatie of bel 040 780 7800. 

  • Kan ik direct gebruikmaken van Bellen Onbeperkt nadat ik het heb aangevraagd?

   Vraagt u een Bellen Onbeperkt dienst aan? Dan gaat de belbundel op de eerste dag van de eerstvolgende maand van start. Zet u ‘Bellen Onbeperkt’ in februari aan, dan is de dienst op 1 maart actief. Let op, voor uw gebruik in de lopende maand worden nog gesprekskosten in rekening gebracht. U kunt deze extra diensten niet annuleren, maar wel maandelijks aan- en/of uitzetten via MijnBrabantNet.

 • Radio&TV
  • Hoe wordt het analoge radio- en televisiepakket samengesteld?

   Voor het (mogen) uitleveren van radio- en televisiezenders is toestemming nodig van de zogenaamde rechthebbende. Voor de zenders RTL 4, 5, 7 en 8 is dat bijvoorbeeld CLT-UFA (RTL), voor Nederland 1 de BUMA, etc. Hiervoor vraagt de rechthebbende een vergoeding per maand per zender. De ene zender is duur, de andere goedkoop. Zo zijn bijvoorbeeld Eurosport en Discovery relatief duur in vergelijking met bijvoorbeeld publieke buitenlandse zenders (zoals ARD,ZDF etc). Bij het samenstellen van het pakket van radio- en televisiezenders is gekeken naar een evenwichtige verdeling.

   Daarbij merken we op:
   - De aanbieder van radio en televisie is Glashart Media. Dit is een bedrijf dat meerdere glasvezelprojecten in Nederland van radio en televisie voorziet. Belangrijk is dat deze partij alle distributierechten goed heeft geregeld.

   - Het is mogelijk om in overleg tot een andere zenderindeling te komen. Punt hierbij is wel dat onze aanbieder de rechten voor nieuwe kanalen moet hebben of snel moet kunnen regelen.

  • Is het mogelijk om verschillende talen te kiezen per zender?

   Helaas is het niet mogelijk om in verschillende talen naar een uitzending van een televisiezender te kijken.

  • Blijven mijn TV-zenders wel ingesteld wanneer ik de modem van de stroom haal?

   Wanneer je de stroom van de modem haalt en daarmee het radio- en televisiesignaal van OnsBrabantNet onderbreekt, blijven de radio- en televisiezenders ingesteld staan op de radio en televisie.

  • Hoe worden breedbeeld uitzendingen doorgezet op het televisiesignaal van OnsBrabantNet?

   Wanneer er een breedbeeld uitzending als zodanig wordt uitgezonden, dan zet de televisie in het ontvangststation deze om naar het zogeheten Letter-Box formaat. Bij Letter-Box uitzendingen wordt het originele beeldformaat behouden en verkleind, zodat het in de 4:3 verhouding past. Dit geldt alleen voor de zenders: Ned1, 2 en 3, ARD, ZDF, WDR, NDR. BBC 1 en BBC 2. Deze zenders worden altijd in Letter-Box doorgegeven, omdat er nog steeds veel 4:3 toestellen worden gebruikt (bijv. de tweede televisie in de slaapkamer).

  • Werkt de megaloop ringleidingsversterker via OnsBrabantNet?

   Ja, dit werkt ook via OnsBrabantNet.

   De megaloop ringleidingsversterker is een versterker die draadloos signalen uitzendt voor mensen met gehoorproblemen. Deze versterker is via SCART en jack-plug aan te sluiten. Misschien zijn er ook modellen met andere type aansluitingen, maar dit is ons momenteel niet bekend. Aangezien de versterker aangesloten moet worden op de audio-uitgang van het te versterken apparaat, heeft dit niets te maken met de provider van de dienst Radio en Televisie, maar met de mogelijkheden van de tv/telefoon/hifi-set, etc.

  • Kan ik digitale en analoge televisie (tegelijkertijd) kijken?

   Bij elk pakket met radio en televisie, ontvang je standaard een analoog signaal en een digitaal DVB-C signaal. Daarnaast kun je kiezen voor Interactieve (HD-) Televisie van OnsBrabantNet. Deze drie signalen kunnen naast elkaar en gelijktijdig gebruikt worden.

  • Hoeveel zenders heeft het analoge televisiepakket?

   De meest actuele zenderlijsten zijn terug te vinden op de product pagina.

  • Wat kan ik doen bij slechte beeldkwaliteit?

   Wanneer je slecht beeldkwaliteit kunnen er meerdere oorzaken zijn. Om het probleem op te lossen adviseren wij om onderstaande stappen te volgen.

   - Voor de bekabeling adviseren wij altijd kwaliteitsmateriaal. Verkrijgbaar bij de betere radio- en televisiewinkels.


   - Probeer met de fijnafstelling op de televisie de beeldkwaliteit te verbeteren.


   - Controleer of de kabels niet langs stroombronnen of andere storende punten liggen.


   - Verwijder antennesplitters en versterkers en sluit één televisie direct aan op de modem. Is de beeldkwaliteit nu beter, dan ligt de slechte beeldkwaliteit waarschijnlijk aan de bekabeling.


   - Controleer de aansluiting van de coaxkabel. Deze moet de metalen binnenkant van de F-Connector of stekker raken. Meer informatie vind je op de productpagina over radio en televisie.


   - Gebruik je een splitter, controleer dan of de televisiekabel in de juiste aansluiting zit. Als deze is aangesloten op de radio-aansluiting, krijg je ruis op alle zenders.

   Wanneer bovenstaande oplossingen niet tot het gewenste resultaat komen, kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice 

  • Waarom ontvang ik radiozender X niet?

   Wanneer de zender die je niet kunt ontvangen wel op de glasvezelaansluiting uitgezonden wordt, adviseren wij de frequentie te controleren aan de hand van de frequentielijst.

   De meest actuele frequentielijst is opgenomen in de zenderlijst. Deze is terug te vinden op onze producten pagina.

  • Wat kost TV & Radio?

   De dienst TV & Radio is onderdeel van een pakket en heeft dus geen losse prijs. 

  • Kan het zijn dat een zendmast in de buurt een storing veroorzaakt op mijn televisiesignaal?

   Kijk allereerst op www.stai.nl of je in de buurt woont van een zendmast. Je kunt zelf enkele maatregelen nemen om de kans op storing te verkleinen met een goede binnenhuisbekabeling.

  • Kan ik bij mijn televisie de zenders automatisch instellen?

   Wanneer je een moderne televisie hebt, kan deze wellicht de zenders automatisch voor je instellen. Bij de meeste televisies is de functie "automatisch zenders instellen" te vinden achter de menuknop.

   Meer informatie over het automatisch instellen van de televisiezenders vind je in de handleiding.

  • Waarom krijg ik alleen blauw beeld te zien op mijn televisie?

   Het is mogelijk dat de televisie ingesteld staat op het video/dvd-kanaal. Je ziet dan wel beeld via de video/dvd. Wanneer je de televisie instelt op het TV-kanaal, is het probleem verholpen. Doorgaans gebeurt dit via de knop AV, EXT of tv/video.

  • Waarom kan ik geen zenders vinden nadat ik de televisie op de modem heb aangesloten?

   - Controleer de bekabeling en de aansluiting van de f-connector in het kastje.
   - Verwijder splitters en versterkers en sluit één televisie direct aan op de f-connector aansluiting in de modem.

   Indien dit het probleem niet oplost kun je contact opnemen met onze klantenservice.

  • Kan ik mijn analoge radio en televisie op meerdere toestellen ontvangen?

   Het signaal dat wij leveren is sterk genoeg om meerdere televisies aan te sluiten.
   Hiervoor maak je gebruik van splitters. Deze worden niet meegeleverd.

  • Kan ik gebruik maken van mijn coax-kabel?

   U kunt  voor de dienst Radio & Televisie Basis gebruik maken van uw bestaande coaxbekabeling. U kunt de coax-kabel door middel van een f-connector aansluiten op uw glasvezelmodem.

   Lees hier meer over in de aansluithandleiding

  • Wat is DVB-C ?

   DVB-C is een digitaal televisie signaal welke over de coaxkabel geleverd wordt. DVB-C is, doordat het een digitaal signaal is, van hogere kwaliteit dan het analoge radio en televisie signaal.

   DVB-C is voor onze klanten gratis beschikbaar wanneer zij de basisdienst Radio & Televisie afnemen.

  • Kan ik met één digitale ontvanger op meerdere televisies in huis digitaal kijken?

   Per ontvanger kan één televisie aangesloten worden. Het is mogelijk een extra toestel aan te sluiten op digitale televisie met behulp van een splitter. Nadeel hiervan is dat je dan naar dezelfde zender als op de "hoofd televisie" moet kijken. Het splitten van het signaal dien je zelf te doen.

  • Kan ik mijn randapparatuur (DVD, Bluray of Video) aansluiten op de digitale ontvanger voor digitale televisie?

   Dat is mogelijk. Raadpleeg hiervoor de handleiding van de ontvanger. Zodoende kun je ook digitale uitzendingen opnemen.

  • Waarom zou ik digitale televisie kijken?

   Digitale televisie geeft je een betere beeldkwaliteit dan analoge televisie. Bovendien is digitale televisie een dienst die gratis door ons geleverd wordt, bij afname van de dienst Televisie (Basis).

  • Wat betaal ik voor digitale televisie?

   Je kijkt bij ons gratis digitale televisie bij afname van de basisdienst Radio & Televisie.

  • Hebben jullie ook digitale televisie?

   Ja, voor het kijken van digitale televisie betaal je geen extra kosten. Wij zenden het digitale signaal gratis naar je woning toe. Om digitale televisie te kijken heb je wel een digitale ontvanger nodig die geschikt is voor het DVB-C signaal of dient de televisie te beschikken over een ingebouwde DVB-C tuner. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw televisie.

   De volgende digitale ontvangers zijn geschikt voor onze digitale televisie:
   Sagem ICAD81HD
   Samsung DCB-B270R
   Samsung DCB-H360R
   Cisco 8455 DVB
   Humax IR-FOXC
   Panasonic TU-DC40RD
   Samsung DCB-9401-R
   Philips DCR2020/03
   Samsung DCB-9401-R
   Humax HDR-505C
   Eye TV Hybrid USB module
   DIGI1 STB 85 IR

  • Waarom heb ik geen EPG informatie?

   Het digitale signaal, dat onderdeel is van de basisdienst Radio & Televisie, is een "kaal" digitaal signaal. In dit signaal zijn nog geen extra functionaliteiten opgenomen zoals bijvoorbeeld een EPG. De leverancier van het signaal zal dit in de toekomst wellicht nog gaan uitbreiden, maar vooralsnog is dit niet het geval.

  • Wat betekenen DVB-C en DVB-T en de andere afkortingen?

   Hieronder vind je een kort overzicht van wat elke afkorting betekent:

   DVB-C
   DVB-C (able) komt via de kabeldistributie. (Dit wordt o.a. door OnsBrabantNet gebruikt)

   DVB-T
   DVB-T (errestrial) zendt uit via de zendmasten op aarde. (Digitenne van KPN)

   DVB-S
   DVB-S (atelite) gaat via een satelliet.

   DVB-S2
   Een verbeterde versie van DVB-S is de opvolger DVB-S2.

   DVB-H
   DVB-H (andheld) is een standaard die gebruikt wordt voor o.a. mobiele telefoons.

   CI+ of CI
   Voluit Common Interface Plus, is een sleuf in een digitaal televisietoestel of settopbox waarin een uitbreidingsmodule kan worden geplaatst. De sleuf wordt voornamelijk gebruikt voor het plaatsen van een ontsleutelingsmodule voor betaaltelevisie. CI+ is een door enkele bedrijven uitgewerkte afwijking op de standaard Common Interface van het DVB-consortium. Het belangrijkste verschil tussen CI+ en de standaard CI is dat CI+ consumenten beperkingen oplegt bij het opnemen van televisieprogamma's .

   OnsBrabantNet maakt op dit moment geen gebruik van enige vorm van versleuteling op het door ons geboden DVB-C signaal. Er is dan ook geen CI of CI+ module nodig.

  • Wat zijn de gegevens voor het instellen van mijn decoder?

   Om het gratis dvb-c signaal te kunnen ontvangen, dien je op de decoder een aantal zaken in te stellen:

   Netwerk ID: 5600  
   6040 in Horst, Leudal, Weert, Kelpen-Oler, Ell, Bunde, Meersen
   4800 in Tilburg en Rucphen 

   Frequentie: 304 MHz ( vaak in te vullen als 304000 (KHz)
   Aantal symbolen: 6875 (afhankelijk van de decoder kan dit ook 68750 zijn)
   Modulatie: 64 Qam


   De volgende ontvangers zijn in het verleden succesvol aangesloten op het netwerk:
   Sagem ICAD81HD
   Samsung DCB - B270R
   Samsung DCB - H360R
   Cisco 8455 DVB
   Humax IR - FOXC
   Panasonic TU - DC40RD
   Samsung DCB - 9401 - R
   Philips DCR 2020/03
   Samsung DCB - P850RS
   Humax HDR - 505C
   Eye TV Hybrid USB module
   DIGI1 STB 85 IR

  • Waarom wordt de zomer- en wintertijd onjuist aangegeven op mijn DVB-C ontvanger?

   Wanneer de DVB-C ontvanger een onjuiste tijd aangeeft, kun je dit oplossen door een stroom reset te geven aan de ontvanger. Ongeveer 5 minuten de stekker uit het stopcontact halen is voldoende. De DVB-C ontvanger zal zich herstarten en de nieuwe tijdinformatie van het netwerk inladen.

 • Interactieve TV
  • Hoe kan ik extra diensten aanvragen?

   U kunt eenvoudig extra diensten aanvragen via uw MijnBrabantNet omgeving. Hier logt u in met uw persoonlijke profiel. Diensten aanvragen op MijnBrabantNet gaat direct en snel. Natuurlijk staan wij u ook graag telefonisch te woord via 040 780 7800. 

   Extra opties worden direct aan uw abonnement toegevoegd. U kunt deze extra diensten niet annuleren, maar wel maandelijks aan- en/of uitzetten via MijnBrabantNet

  • Wat is het verschil tussen Interactieve Televisie en Digitale Televisie?

   Bij het Radio & Televisie Basis signaal van OnsBrabantNet ontvangt u standaard een analoog en een digitaal (DVB-C) signaal. Beiden ontvangt u via de coaxaansluiting. Het digitale signaal biedt de zelfde zenders in een hogere kwaliteit.

   Daarnaast kunt u ook Interactieve TV kijken bij OnsBrabantNet. Hiermee bekijkt u uw favoriete programma's in digitale en HD-kwaliteit. Interactief televisie kijken biedt mogelijkheden zoals het ontvangen van extra zenderpakketten, films bestellen, televisie kijken op uw tablet en nog veel meer. Hiervoor heeft u een Amino HD-ontvager nodig, welke u aansluit op het glasvezelmodem met een UTP-kabel. 

  • Wat is de standaard ingestelde betalingspincode?

   De betalingsPIN-code staat standaard ingesteld op "1234". U kunt deze zelf wijzigen in een persoonlijke PIN-code via het menu. Via Menu->Instellingen pincode kunt u de betalingsPIN-code wijzigen naar een eigen pincode. 

  • Wat gebeurt er als ik de verkeerde betalingsPIN-code intoets?

   Na vijf verkeerde pogingen wordt de toegang tot de betaalmodule van de videotheek geblokkeerd. Neem in dit geval contact op met de klantenservice.

  • Hoe kan ik mijn pincode wijzigen?

   Voor de adult kanalen voor Interactieve Televisie geldt dat wanneer u op deze zenders komt, u de vraag krijgt om een pincode in te toetsen. Standaard staat deze op '1111' . Via Menu->Instellingen pincode kunt u de pincode wijzigen naar een eigen pincode. Onthoud deze pincode echter goed, hij is niet te resetten door een software upgrade.

  • Kan ik adult kanalen blokkeren?

   In het Pluspakket zit een aantal adult zenders. Deze kanalen zijn standaard beschermd met een pincode, deze dient te worden ingevoerd alvorens u deze zenders kunt bekijken. Ook kunt u de Erotiekfilter op MijnBrabantNet inschakelen.

  • Wat is de beeldkwaliteit van Interactieve Televisie?

   Het videosignaal vanuit onze televisiedienstenleverancier wordt direct overgenomen van de NOB- mediagateway en is zodoende verzekerd van de beste beeldkwaliteit. Voor de standaard SD (PAL)- zenders gebruiken wij een bitrate van 8 Mbit (ter vergelijk: via de schotel ligt dit tussen de 3.5 Mbit en 5 Mbit). Let wel: deze bitrate gaat alleen op voor de zenders van de NOB-mediagateway. Buitenlandse zenders komen vaak via de schotel binnen en zullen tussen de 4 Mbit en 7 Mbit aangeleverd worden.

  • Ik heb een LCD/ Plasma TV, zou het beeld veel scherper moeten zijn?

   De scherpte van het beeld is afhankelijk van de bron van het signaal. Als een zender een progamma in SD (PAL)-formaat uitzendt zal het nooit een HD-uitzending worden op de televisie. HD-zenders zullen uiteraard wel in HD-kwaliteit op televisie verschijnen, mits u Interactieve Televisie kijkt via een HD Amino.

  • Kan ik met de Amino 110 HD-kanalen zien?

   Met de Amino 110 kunnen geen HD-kanalen bekeken worden. Hiervoor heeft u een ander type Amino nodig die wel geschikt is voor HD (High Defenition).

  • Kan ik nog Teletekst bekijken met Interactieve Televisie?

   Met Interactieve televisie is het mogelijk om van Teletekst gebruik te maken. Het activeren van Teletekst doet u door op de afstandsbediening de knop TEXT in te drukken. Hierna kunt u door middel van de cijfertoetsen de pagina's invoeren. De gekleurde toetsen op de Amino afstandsbediening corresponderen met de betreffende functie in de Teletekst pagina.

   Teletekst is beschikbaar op onderstaande kanalen:
   - Nederland 1
   - Nederland 2
   - Nederland 3
   - SBS 6
   - Veronica/Disney XD
   - Net 5
   - Nickelodeon
   - CNN
   - EuroNews
   - Discovery Channel
   - MTV
   - VRT één
   - Canvas
   - ARD
   - ZDF
   - WRD
   - TV 5

  • Waarom zijn sommige kanalen beter van kwaliteit dan andere?

   Het is mogelijk dat sommige kanalen beter van beeldkwaliteit zijn dan andere. Dit komt doordat sommige zenders in een 8Mbit stream worden uitgezonden en andere worden in een 4Mbit stream uitgezonden. Daarnaast is het ook mogelijk dat er oude opnamen worden uitgezonden, waardoor de beeldkwaliteit minder zal zijn.

  • Is er een overzicht van televisiezenders en waar vind ik dat?

   U kunt een overzicht vinden op de productpagina. De zenders kunt u zelf instellen op de tv of dit door onze servicemonteurs laten doen. Wanneer u dit wilt, neem dan contact met onze klantenservice op.

  • Hoe update ik mijn Amino?

   U kunt de Amino box op de volgende wijze updaten:

   - Activeer de Amino box
   - Druk op 'menu' van uw afstandbediening
   - Selecteer de optie 'Instellingen'
   - Selecteer de optie 'Systeem'
   - Vervolgens de optie 'Software upgraden'
   - Kiest u voor akkoord op 'Ja'.

   Dit proces kan enige minuten duren, onderbreek in de tussentijd alstublieft niet de verbinding.
   Zodra het proces gereed is, zal de laatst gekozen zender weer zien en is het probleem vermoedelijk verholpen.

  • Hoe ziet het zenderaanbod van Interactieve TV eruit?

   Wij bieden u meer dan 75 zenders. Daarnaast kunt u heel eenvoudig extra zenders toevoegen met onze zenderpakketten, zoals HBO en FOX Sports Eredivisie.

  • Wat kan ik extra met Interactieve TV?

   Met Interactieve TV krijgt u meer zenders in betere kwaliteit dan bij TV & Radio. Alle populaire zenders zoals, Nederland 1, 2 en 3 en RTL4, RTL 5 en SBS6, ontvangt u in HD-kwaliteit. Daarnaast heeft u gratis toegang tot Videotheek Thuis waar u films kunt huren. Ook kunt u programma’s tot 2 dagen terugkijken met Programma Gemist en kunt u live tv kijken op uw tablet.  

  • Waar kan ik extra zenderpakketten bestellen?

   Via MijnBrabantNet (www.mijnbrabantnet.nl) kunt u eenvoudig zenderpakketten aan- en uitzetten. U kunt ook altijd even bellen met onze klantenservice via 040 780 7800.

   Zenderpakketten worden direct aan uw abonnement toegevoegd. U kunt deze extra diensten niet annuleren, maar wel maandelijks aan- en/of uitzetten via MijnBrabantNet. U bepaalt dus altijd zelf uw extra zenders.

  • Wat heb ik nodig om Interactieve TV aan te sluiten?

   Voor interactieve Tv heeft u een HD–ontvanger nodig, en een TV met een HDMI aansluiting. In het pakket wordt standaard 10 meter internetkabel en 1,5 meter HDMI kabel meegeleverd. De ontvanger dient u dan met de bijgeleverde internetkabel op de modem aan te sluiten en vervolgens met de HDMI kabel op de TV aan te sluiten. Komt u kabel te kort? Dan kunt u deze zelf aanschaffen bij een lokale bouwmarkt of elektronicazaak.

  • Is Interactieve TV ook draadloos aan te sluiten?

   Er zijn mogelijkheden voor het draadloos (via wifi) streamen  van Interactieve TV. Dit wordt op dit moment door ons afgeraden. Wel zijn er oplossingen mogelijk via de coax kabel. Zo kunt u met een zogenaamde MoCa één of meerdere ontvangers aansluiten. Deze kunt u telefonisch bij ons bestellen via 040 780 7800. 

  • Kan ik een programmagids van Sport1/Film1 ontvangen?

   OnsBrabantNet verzend geen programmagidsen. U kunt hiervoor de online gidsen van de kanalen raadplegen of de app downloaden, welke fungeert als gids. 

   Met de online gidsen bent u altijd op de hoogte.

  • Heb ik een extra kastje nodig voor het kijken naar Interactieve Televisie?

   Om onze dienst Interactieve Televisie te kunnen ontvangen heeft u een door ons geleverde ontvanger nodig. Andere ontvangers worden door ons netwerk niet herkend en zullen dus ook niet werken.

  • Hoe kan ik zien of mijn ontvanger voor Interactieve Televisie aan- of uitstaat?

   U kunt aan het lampje aan de voorkant van de Amino zien of deze aan of uit staat:

   Amino 110
   -Wanneer het rode lampje brandt staat de Amino 110 standby.
   -Wanneer het rode lampje uit is dan staat de Amino 110 aan.

   Amino 140
   -Wanneer het rode lampje brandt staat de Amino 140 uit.
   -Wanneer het rode lampje knippert of uit is, staat de Amino 140 aan.

   HD Recorder
   -Wanneer het lampje rood brandt staat de HD Recorder uit.
   -Wanneer het lampje blauw brandt, staat de HD Recorder aan.

  • Hoe sluit ik de ontvanger voor Interactieve Televisie aan op mijn televisie?

   - De Amino 110 is een SD (PAL)-ontvanger en kan via een bijgeleverde SCART-kabel aangesloten worden op de televisie.

   - De Amino 140 of HD Recorder is een HD (PAL)-ontvanger en kan via een bijgeleverde HDMI-kabel aangesloten worden op de televisie.

  • Hoe sluit ik de ontvanger voor Interactieve Televisie op mijn modem aan?

   U kan de ontvanger met een UTP-kabel aansluiten op de modem. Hiervoor gebruikt u de tweede poort.

  • Kan ik de ontvanger voor Interactieve Televisie met een HDMI- kabel aansluiten?

   De Amino 140, onze HD-decoder, kan met een HDMI-kabel aangesloten worden, hierdoor krijgt u de beste beeldkwaliteit.

   Voor de oudere televisies hebben wij de Amino 110, deze SD-decoder kunt u aansluiten door middel van een SCART-kabel.

  • Kan ik een DVD-, video- en hard disk recorder aansluiten op de ontvanger voor Interactieve televisie?

   U kunt deze niet aansluiten op de Amino apparaten. Opnemen wordt ondersteund door onze apparatuur. Opslaan of opnemen op anderen wijze wordt niet ondersteund. 

  • Kan ik ook een home theatre set aansluiten op de ontvanger voor Interactieve Televisie?

   Op alle decoders kunt u het geluid aansluiten op jouw home theatre set/tuner. U kunt deze aansluiten via de SP/DIF-aansluiting met een TosLink kabel.

  • Waarom blijft mijn Amino op 'loading' staan?

   Bij de eerste installatie zal de Amino zichzelf updaten naar de nieuwste software versie. Afhankelijk van de versie die in de Amino aanwezig is kan dit enige tijd duren. Wij raden nieuwe gebruikers aan de Amino na aansluiten een nacht lang aan te laten staan.

   Belangrijk: Trek de stekker er niet uit maar laat de Amino gewoon aan staan, anders bestaat de kans op onherstelbare schade.

  • Mijn televisie heeft één HDMI- of SCART-aansluiting en die is al in gebruik. Kan ik nu de ontvanger voor Interactieve Televisie niet aansluiten?

   Wanneer de televisie beschikking heeft over slechts één HDMI- of SCART-ingang die al gebruikt wordt door een ander apparaat, dan is het mogelijk om een HDMI- of SCART-splitter te gebruiken. Deze HDMI of SCART-splitters zijn verkrijgbaar bij de betere electronicawinkel.

  • Wat heb ik precies nodig om straks op alle TV's in mijn huis TV te kunnen kijken?

   In de eerste plaats heeft u natuurlijk een modem nodig. Daar kunnen reguliere TV toestellen op worden aangesloten via de coaxaansluitingen.

   Daarnaast heeft u een Amino HD-ontvanger nodig om Interactieve TV te ontvangen. U sluit deze aan op het glasvezelmodem via een UTP-kabel. Voor elk toestel waarop u Interactieve TV wil kijken, heeft u een Amino apparaat nodig. Er zijn maximaal drie apparaten mogelijk per aansluiting. 

  • Heb ik voor Interactieve Televisie een extra kabel nodig?

   Het interactieve televisiesignaal wordt via een interactieve ontvanger naar de televisie gebracht. Voor het aansluiten van de ontvanger wordt een UTP-kabel gebruikt en geen coaxkabel. Dit betekent dat een extra kabel gelegd wordt vanaf de modem. De Amino 110 kan via een bijgeleverde SCART-kabel aangesloten worden op de televisie. De Amino 140 en HD Recorder kunnen via een bijgeleverde HDMI-kabel aangesloten worden op de televisie.

  • Kan ik ook wireless of powernet oplossingen gebruiken voor het aansluiten van Interactieve Televisie?

   Hier zijn mogelijkheden in. De werking hiervan kunnen wij echter niet garanderen. 

  • Kan ik een HomePlug gebruiken om mijn HD-recorder aan te sluiten?

   Het is niet mogelijk om een HomePlug te gebruiken in combinatie met een HD-recorder.

  • Hoe lang kan ik programma's pauzeren?

   Een gepauzeerd programma blijft maximaal 90 minuten bewaard, afhankelijk van de beschikbare ruimte op de harde schijf van de Amino. U kunt dus maximaal 90 minuten een programma pauzeren zonder dat je iets mist. Het is niet mogelijk om een programma te pauzeren en tegelijkertijd een andere zender live te bekijken.

  • Hoeveel opslagcapaciteit heeft de HD-recorder?

   De opslagcapaciteit van uw HD-recorder vindt u terug in de bijgeleverde handleiding. Opnemen in HD kwaliteit neemt ongeveer de dubbele hoeveelheid ruimte in beslag als opnames in SD kwaliteit.

  • Hoeveel progamma's kan ik tegelijk opnemen met de HD-recorder?

   Met de HD-recorder kunt u één programma tegelijk opnemen. U kunt wel tijdens het opnemen een ander programma kijken. 

  • Kan ik een programma op een zender met een PIN-code opnemen?

   Het is mogelijk om programma's op te nemen van zenders die beveiligd zijn met een PIN-code. In het opnameoverzicht wordt dan de titel 'Geblokkeerde opname' weergegeven. Als u het item probeert af te spelen wordt de PIN-code gevraagd.

  • Moet ik naar de zender kijken waarvan ik aan het opnemen ben?

   Tijdens het opnemen kunt u ook een andere zender bekijken. Ook kunt u tijdens de uitzending op elk gewenst moment pauzeren, vooruit en achteruit spoelen en weer afspelen.

  • Als ik een programma wil pauzeren, gebeurt dat niet direct. Wat nu?

   Wanneer u van zender wisselt duurt het tien seconden voordat de recorder het beeld kan pauzeren. Dit heeft te maken met het feit dat het beeld eerst "gebufferd" dient te worden.

   Wanneer u toch probeert te pauzeren in deze korte periode, dan zult u merken dat de recorder wel de poging doet om te pauzeren (via het On Screen Display) maar meteen verdergaat met afspelen.

   Na deze tien seconden kan u wel op pauzeren drukken en zal het On Screen Display ook op pauzeren blijven staan.

  • Komt er ook een USB hard disk oplossing voor de bestaande Amino's?

   Nee, deze oplossing komt er niet omdat het opslaan op externe media niet toegestaan wordt door de aanbieders van content.

  • Is het mogelijk progamma's van Uitzending Gemist op te nemen?

   Het is niet mogelijk progamma's vanuit Uitzending Gemist op te nemen.

  • Ik heb geen HD (ready) televisie, kan ik dan wel de Amino 540 /M532 gebruiken?

   De HD-recorder heeft naast een HDMI aansluiting (voor HD), ook een SCART aansluiting. Dus ook met een niet HD (ready) televisie is deze Amino interessant. Een SCART-kabel wordt niet meegeleverd.

   Om het TV menu te zien op een SCART aansluiting (S-video of Composiet) moet echter wel in het TV menu bij Instellingen gekozen worden voor 16:9.

   Het wordt afgeraden om tegelijk op de HDMI aansluiting en de SCART aansluiting een televisie aan te sluiten, dit kan leiden tot problemen met het menu.

  • Kan ik radio-uitzendingen opnemen?

   Nee, op dit moment is het nog niet mogelijk om radio-uitzendingen op te nemen.

   Wij zijn aan het inventariseren of het mogelijk is om dit in een volgende versie van het TV-menu wel mogelijk te maken.

  • Kan ik programma's opnemen van zenders waar geen programmagegevens voor beschikbaar zijn?

   Als er geen programmagegevens beschikbaar zijn voor een zender, kan opgenomen worden door handmatig de zender en tijd in te stellen.

   Bij het selecteren van 'Opnemen' bij een zender waar geen programmagegevens voor beschikbaar zijn, zal automatisch een scherm met 'Handmatige opname' verschijnen. Hier kunt u dan de opname instellen.

  • Waarvoor dient de knop op de voorkant van de Amino HD-recorder?

   Op dit moment heeft de knop op de voorkant geen functie. Het is mogelijk dat dit in de toekomst de standby-knop zal worden.

  • Onderstaande meldingen kunnen worden weergegeven tijdens of na het formatteren van de hard disk in de Amino HD- recorder.

   0 = PVR.ErrorNone - No errors encountered. (Formatteren is gelukt)
   1 = PVR.ErrrorPartitioning - An error while partitioning the disk. (Probeer nogmaals te formatteren)
   2 = PVR.ErrorFormatting - An error while formatting the disk. (Probeer nogmaals te formatteren)
   3 = PVR. ErrorMounting - An error while mounting the disk. (Neem contact op met de klantenservice)

  • Hoeveel kost het om een film te huren?

   De prijzen van de films in de Videotheek variëren van €1,00 tot €5,99. In de Videotheek kan je zoeken door de filmtitels. Wanneer je een film selecteert, krijg je extra informatie over deze film te zien waaronder de prijs.

  • Is het mogelijk om meerdere films tegelijkertijd af te spelen?

   Wanneer je meerdere ITV-ontvangers of -recorders in huis hebt, kunnen er meerdere films tegelijk afgespeeld worden. Ook dezelfde film kan tegelijkertijd op meer ITV-ontvangers of -recorders worden afgespeeld.

  • Is het mogelijk om dezelfde film op meerdere ITV-ontvangers of -recorders tegelijk af te spelen?

   Wanneer je meerdere ITV-ontvangers of -recorders in huis hebt, kan dezelfde film op meerdere ITV-ontvangers of -recorders worden afgespeeld.

  • Is het mogelijk om een HD-film op een SD-ontvanger af te spelen?

   Helaas is dit niet mogelijk. De SD-ontvanger kan geen HD-beelden verwerken.

  • Kan ik met een HD-recorder gelijktijdig een film uit de videotheek afspelen en een TV-programma opnemen?

   Ja, het is mogelijk dit tegelijkertijd te doen.

  • Is het mogelijk om een film tegelijkertijd in SD- en HD-kwaliteit te bestellen?

   Nee, op dit moment is dit nog niet mogelijk.

  • Is het mogelijk om meerdere accounts te hebben op één huisaansluiting?

   Nee, ook al heb je meerdere ontvangers of recorders in huis aangesloten, je hebt maar één account voor Videotheek Thuis.

  • Wat gebeurt er als de film niet binnen de huurperiode wordt bekeken?

   Na de huurperiode verdwijnt de film van jouw bestellijst. Je wordt wel gefactureerd voor de aankoop.

  • Is het mogelijk om meerdere films tegelijkertijd te huren?

   Ja, het is mogelijk meerdere films tegelijkertijd te huren. Binnen de vastgestelde huurperiode kun je de gekozen films bekijken.

  • Kan een film meerdere keren worden gehuurd?

   Nee, wanneer je de film op dat moment al hebt gehuurd kan je deze niet nogmaals bestellen. Als de huurperiode van de betreffende film is afgelopen kan dat weer wel.

  • Kan een gehuurde film met de HD-recorder opgenomen worden?

   Nee, de films zijn beveiligd tegen kopiëren en kunnen dus niet opgenomen worden.

  • Kan een film verwijderd worden uit de lijst onder 'gehuurd'?

   Nee, wanneer de bestelling afgerond is begint de verhuurperiode van een film direct. Vanaf dat moment kan de film niet meer uit de lijst onder 'gehuurd' verwijderd worden. Zodra de verhuurperiode afgelopen is, verdwijnt de film uit de lijst onder 'gehuurd'.

  • Mijn gehuurde film heeft een krakend geluid en geen beeld. Wat nu?

   Als er bij het afspelen van een film uit de videotheek geen beeld is (zwart scherm) en een krakend geluid dan draait op de betreffende ITV- ontvanger of recorder nog een verouderde versie van de software. In dat geval dien je een software update uit te voeren. Ga in het menu naar Instellingen>Systeem>Softwareupgrade> Uitvoeren en klik op "OK". Kies in het volgende scherm voor "Ja". Dit proces kan tien tot vijftien minuten in beslag nemen. Na de softwareupdate moet de film normaal te bekijken zijn.

  • Kan ik de mogelijkheid om films te huren uitzetten?

   Ja, dit kan. Bel met onze klantenservice, onze medewerkers kunnen deze optie voor je blokkeren. Je kunt nog wel in het Videotheek Menu, maar geen films meer huren. Je kunt dit altijd weer aan laten zetten.

   Je kunt ook de PIN-code aanpassen, zodat alleen jij nog films kunt bestellen.

  • Kan ik er voor zorgen dat iedereen in mijn huis films kan bestellen zonder dat ik onverwacht hoge facturen krijg?

   Ja, dit kan. Je kunt de betalingsPIN-code op ieder moment aanpassen naar een (nieuwe) eigen betalingsPIN-code. Dit kun je eenvoudig doen via het menu van Interactieve Televisie. Daarnaast kan je een limiet in laten stellen op het bedrag dat je maximaal per dag aan films kunt huren. Bel met onze klantenservice, onze medewerkers kunnen de limiet voor je instellen. En mocht je de betalingsPIN-code vergeten zijn, dan kunnen onze mederwerkers deze ook terugzetten naar de standaard betalingsPIN-code 1234.

  • Waar kan ik de Interactieve TV app downloaden?

   Download de Interactieve TV app in de App Store voor de iPad of Google PlayStore voor Android tablets.

   Is de app reeds geïnstalleerd dan maakt de App Store of Google PlayStore u erop attent dat er een update van app klaar staat. Na downloaden en installeren van deze update is Live TV beschikbaar.

  • Hoe installeer ik de Interactieve TV App voor de dienst Interactieve TV?

   1. Download de app zoals omschreven bij "Waar kan ik de iPad voor de dienst Interactieve Televisie downloaden?"
   2. Open de app en klik op "Start".
   3. Zet de dienst Interactieve TV aan en ga in het menu naar "Instellingen"en vervolgens "Apparaten". Kies hier "Nieuw apparaat toevoegen". U krijgt na een aantal seconden een verbindingscode te zien.
   4. Vul de verbindingscode in op de tablet.
   5. Geef in de dienst Interactieve TV toestemming om te verbinden.
   6. U kunt nu gebruikmaken van de app.

  • Kan ik ook mijn tweede HD-ontvanger met de Interactieve TV app bedienen?

   Ja, u kunt de app gebruiken om één of meerdere HD-ontvangers of HD-recorders te bedienen. Tevens is het mogelijk om één HD-ontvanger of HD-recorder met meerdere iPads te bedienen.

  • Kan ik op mijn tablet de Interactieve TV app gebruiken?

   De app is te gebruiken wanneer uw tablet beschikt over minimaal Android 3.0 en een minimaal schermformaat heeft van 1024×768 / 1280×768 / 1280×800.

   De Interactieve TV app werkt in ieder geval op de volgende apparaten:
   Apple iPad / Apple iPad 2/ Apple iPad 3
   Samsung Galaxy Tab 10.1 / Samsung Galaxy Tab 8.3 / Samsung Galaxy Tab 7.7 / Sony S.

  • Betaal ik extra voor Live TV?

   U kunt kosteloos Live TV kijken op de Interactieve TV app, bij een abonnement op Interactieve TV.

   Een aantal zenders is alleen beschikbaar als u ook een abonnement hebt op het zenderpakket. Zo heeft u een abonnement op Sport1 nodig om de zenders van Sport1 op uw tablet te ontvangen.

  • De bovenste balk die verschijnt als ik op de iPad in het volledig scherm tik werkt niet

   Deze balk maakt deel uit van de Apple Media Player die gebruikt wordt om Live TV te tonen. Voor Live TV heeft deze balk geen functionaliteit en hij is dan ook niet te bedienen. Aan de positie van de voortgangsstreep kan geen informatie ontleend worden.

  • Ik kan slechts een korte tijd pauzeren met de iPad

   De pauze-functie die in de Apple Media Player voor de ITV app beschikbaar is maakt gebruik van het interne geheugen van de iPad. De duur van het pauzeren wordt beperkt door de grootte van de in dit geheugen beschikbare ruimte voor dit soort functionaliteit.

  • Ik zie boven en onder in het beeld zwarte strepen

   Tablets hebben veelal een beeldscherm dat in de buurt van de verhouding 4:3 ligt. Hierdoor worden 16:9 programma's weergegeven met boven en onder een zwarte balk.

   Tik in het beeld en vervolgens in de Player balk rechtsboven op het volledig scherm logo -- het beeld wordt dan zonder zwarte balken getoond. Bij deze weergave wordt links en rechts een deel van het beeld weggesneden doordat er op het beeld ingezoomd wordt.

  • Ik zie rondom het beeld zwarte strepen

   Dit wordt bij uitzendingen in het 4:3 formaat getoond. Tik in het beeld en vervolgens in de Player balk rechtsboven op het “volledig scherm” logo -- het beeld wordt dan zonder zwarte balken getoond. Er is nauwelijks verlies van beeld omdat het beeldscherm van veel tablets nagenoeg 4:3 is.

  • Het beeld via Live TV loopt achter bij het beeld op de TV

   Live TV loopt circa 30 seconden achter bij het beeld op de TV. Dit komt doordat Live TV gebruikmaakt van andere signalen dan de gewone TV.

  • De Interactieve Televisie App start steeds op met Live TV

   De ITV app start op met Live TV wanneer bij het afsluiten van de app of het afsluiten van uw tablet naar Live TV werd gekeken. Om bij het opstarten met het Dashboard te beginnen moet u voor het afsluiten eerst teruggegaan worden naar het dashboard.

  • De Interactieve TV app start niet op.

   Controleer of het Dashboard werkt en of zappen met de app mogelijk is. Als het Dashboard werkt, controleer dan of uw tablet verbonden is met uw WiFi verbinding met Internet van OnsBrabantNet.

  • Waarvoor dient het rode lampje op de voorkant van de Amino M532 HD-recorder?

   Achter het display zit een rood lampje dat alleen brandt als er een programma wordt opgenomen.

  • Ik heb een extra dienst stopgezet maar deze is nu nog actief. Hoe kan dit?

   De opzegtermijn van een extra dienst is 1 maand. Zet u een extra dienst uit? Dan is deze nog 1 maand actief. 

  • Hoe kan ik extra diensten stopzetten?

   Onze extra diensten kunt u via MijnBrabantNet op ieder moment aan- en uitzetten.  Voor het stopzetten van een extra zenderpakket of Bellen Onbeperkt geldt een opzegtermijn van 1 maand. 

  • Ik kan de extra zenderpakketten niet aanvragen, hoe kan dat?

   Om extra zenderpakketten aan te vragen heeft u Interactieve TV nodig. Heeft u nog geen Interactieve TV? Kijk dan hier voor meer informatie of bel 040 780 7800.

  • Kan ik direct gebruikmaken van extra zenderpakketten nadat ik het deze aangevraagd?

   Als u een zenderpakket aanvraagt dan zijn de extra zenders binnen een half uur zichtbaar op uw tv. In sommige gevallen is het noodzakelijk om uw HD-recorder of –ontvanger even uit en weer aan te zetten.